Artesaanisämpylät

Rakastatko helppotekoisia sämpylöitä, jotka maistuvat ja näyttävät kuin paremman hotellin aamiaispöydän rustiikkisilta sämpylöiltä? Tässä ohje niihin. Ohje on simppeli ja uskallan veikata että vähemmänkin leiponut onnistuu näissä. Ihana rapea kuori, pehmeä sisus, täydellinen ulkonäkö. Ohje on alunperin Anna Bergenströmin kirjasta Joka kodin keittokirja, itse ohjeen bongasin soppa365 sivustolta nimellä fantastinen leipä.
noin 12 kpl
* 5 dl kädenlämpöistä vettä
* 1 dl maitoa
* 25g hiivaa
* 2 tl suolaa
* 1 rkl hunajaa
* n. 12,5 dl vehnäjauhoja
* vehnäjauhoja leipomiseen
Laita kädenlämpöinen vesi ja maito kulhoon. Murenna toiseen kulhoon hiiva, lisää suola ja hunaja. Lisää vähän maitovettä ja sekoita. Lisää loput. Lisää vehnäjauhoja vähitellen erissä kunnes taikina irtoaa juuri ja juuri käsistä ja kulhon reunoista, mutta ei aivan. Taikina jää siis aika löysäksi. Älä vaivaa taikinaa!!! Ripottele taikinan päälle 2 rkl vehnäjauhoja ja peitä leivinliinalla. Anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa 1,5h ajan.
Ripottele työtasolle desin verran vehnäjauhoja, kaada kohonnut taikina siihen päälle. Ripottele pinnalle vähän jauhoja ja taputtele taikinaa hieman käsin. Älä vaivaa. Jaa taikina veitsellä kolmeen osaan ja ne pienemmiksi osiksi. Palojen ei tarvitse olla samanlaisia eikä samanmuotoisia, kunhan koko suunnilleen sama. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle pellille. Leikkaat siis vain palat taikinasta, älä vaivaa tai pyörittele sämpylöitä.
Paista 240c uunissa noin 20 min. Jäähdytä ilman leivinliinaa.

Kommentit

Suositut tekstit