Hummus, punajuurihummus ja kurpitsahummus

Söin alkuviikosta koulutuspäivillä hummusta ja tuli himo tehdä sitä itse. Etenkin kun jääkaapissa oli valmiiksi tahinia, mitä tykkään syödä leivän päällä avokado- ja tomaattiviipaleiden kanssa. Ohjeen hummukseeni otin ravintola Sandron keittokirjasta hieman soveltaen, punajuurihummuksen ohje myös sieltä. Kurpitsahummukseen heitin aineita oman tuntuman mukaan.
Hummuksia voi syödä erilaisten salaattien ja ruokien lisäkkeinä, itse pidän niistä eniten levitteinä leivän päällä.

Kun teet hummusta, muista että nesteen, kikherneiden ja kasvisten määrä on viitteellinen. Tarkkaile koostumusta ja lisää herneitä ja kasviksia vähitellen. Näin saat juuri sinuun makuusi sileää tahnaa. Liian paksu ja tönkkö ei ole hyvää.

Punajuurihummuksen ja kurpitsahummuksen ohjeet ovat koko satsiin hummusta, itse puolitin eilen määrät ja jaoin hummukseni kolmeen osaan. Näin sain kolmea erilaista herkkua pöytään.

Hummus

* 2 rkl tahinia
* n. 1 dl vettä
* 5 cl sitruunan mehua
* 2 valkosipulin kynttä
* 1 rkl oliiviöljyä
* 2 rkl oliiviöljyä
* 1 tl suolaa
* 0,5 tl juustokuminaa
* 0,5 tl chilijauhetta
* 400g kikherneitä
* 0,5 tl paprikajauhetta

Yhdistä tahini ja sitruunanmehu. Sekoita tehosekoittimessa tai hyvällä sauvasekoittimella (itse teen bamixilla). Kaavi aina välillä kulhon reunoilta aineet aina yhteen. Lisää kylmä vesi ja jatka tehosekoittimen kanssa noin minuutin ajan kunnes seoksesta tulee vaalean beigeä. Seos on tässä vaiheessa vielä ihan "lientä".
Kuori ja pilko valkosipuli ja kuullota nopeasti pannulla ruokalusikallisessa oliiviöljyä. Lisää tahiniseokseen valkosipulit, 2 rkl oliiviöljyä, suola, juustokumina ja chilijauhe. Sekoita 30s, kaavi taas reunoilta ja jatka vielä toiset 30s. Tärkeää on saada valkosipulit hienontumaan.
Valuta ja huuhtele kypsät kikherneet. Lisää puolet kikherneistä seokseen ja jatka sekoittamista. Lisää kikherneitä tarvittaessa. Jos seoksesta tulee liian paksua, lisää vähän vettä. Itsellä toimi eilen hyvin vähän reilu puolet kikherneiden määrästä, vettä en enää lisännyt.

Laita hummus tarjoilukulhoon, koristele paprikajauheella.

******
Punajuurihummus

* yksi annos hummusta
* 4 keskikokoista punajuurta
* loraus oliiviöljyä
* 2 tl seesaminsiemeniä

Kuori ja pilko punajuuret. Laita uunipellille ja laita päälle pieni loraus oliiviöljyä. Paahda 200c uunissa noin 40-60 min kunnes punajuuret ovat pehmenneet. Anna punajuurten jäähtyä hiukan ja lisää hummuksen sekaan. Surauta tehosekoittimella tasaiseksi seokseksi. Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla. Laita punajuurihummus tarjoilukulhoon ja koristele paahdetuilla seesaminsiemenillä.

Kurpitsahummus

* yksi annos hummusta
* 1 keskikokoinen myski- tai hokkaidokurpitsa
* loraus oliiviöljyä
* 1 iso punainen chili

Kuori ja pilko kurpitsa pieniksi lohkoiksi. Laita uunipellille, lorauta päälle vähän oliiviöljyä ja paahda 200c uunissa n. 20-30 min kunnes kurpitsa on pehmeää. Pilko chili ja kuullota nopeasti pannulla pienessä määrässä oliiviöljyä. Lisää paahtuneet kurpitsat sekä chili hummuksen sekaan. Älä laita heti kaikkia kurpitsoja vaan tarkkaile koostumusta ja lisää vähitellen. Surauta tasaiseksi tehosekoittimessa.


Kommentit

Suositut tekstit