Mansikkavaahtikset

Blogini nimeksi valikoitui aikanaan Mansikkavaahtis ihan vain sen takia että olen aina rakastanut vaahtokarkkeja; etenkin mansikan makuisia. Itse en ole aiemmin vaahtokarkkeja tehnyt, mutta eihän mansikkavaahtis blogi ole mitään ilman mansikkavaahtisreseptiä. Olen kuullut sanottavan että kun teet ensimmäisen kerran itse vaahtokarkkeja - se ei jää viimeiseen kertaan. Eikä varmasti jää. Yllättävän yksinkertaista, yllättävän vähän sokeria kaupan vastaaviin verrattuna ja maku erinomainen. Nyt mielessä vilisee vain eri makuvaihtoehtoja mitä aion kokeilla. Kinuskia ja suolapähkinää, vadelmaa, lakritsaa...  Ohjeen bongasin Turun sanomien ruokasivuilta netistä. Ohjeita oli monenlaisia, mutta tämä oli omaan silmääni mieluisin. Ohje suomennettu jostain amerikkalaisesta marshmallow-ohjeesta.

Toinen syy miksi päädyin tekemään vaahtokarkkeja oli 20 000 lukijakäynnin kilpailu blogissani. Siinä voiton vei ystäväni Heini. Hän liittyy vahvasti lapsuuden vaahtokarkkimuistoihini ja mikäs onkaan ihanampi lahja kuin lähettää Heinille pussillinen itse tehtyjä vaahtiksia! Ole hyvä Heini! Toivottavasti maistuu ja tuo mukavia nuoruusmuistoja mieleen.


Mansikkavaahtikset (n. 30 kpl)

* tilkka rypsiöljyä voiteluun
* 0,2 dl mansikkatomusokeria
* 0,2 dl peruna-tai maissijauhoja

* sokerilämpömittari

* 1,2 dl mansikkasosetta (esim. Bonne, kuva alla)
* 2 rkl kylmää vettä
* 2 rkl liivatejauhetta
* 0,5 dl vaaleaa siirappia

* 1,75 dl sokeria
* 1 dl vaaleaa siirappia
* 0,8 dl mansikkasosetta
* 0,6 dl vettä
* 1/8 tl suolaa

* 1 tl aitoa vaniljasokeria
* noin 0,5 dl mansikanmakuista tomusokeria

Voitele 20*20cm vuoka kevyesti rypsiöljyllä ja jauhota ohuelti siivilöidyllä tomusokeri-perunajauhoseoksella. Voit halutessasi voidella ja jauhottaa myös erilaisia pipari- tms. muotteja ja asettaa ne voidellun vuoan tai leivinpaperin päälle. Näin saat vaahtiksista minkä muotoisia tahansa haluat! Itse tein nyt ekalla kertaa peruskuutioita.

Vaahtokarkkitaikinan ensimmäinen vaihe on liivateseos. Mikäli teet mansikkasoseen itse, siivilöi sose täysin siemenistä tiheän siivilän läpi. Jos teet soseen pakastemansikoista, tarvitset noin 300g pakastemansikoita. Itse käytin valmista mansikkasosetta.
Sekoita mikroaaltouunin kestävässä astiassa 1,2dl mansikkasosetta, kylmä vesi sekä liivatejauhe. Anna liivateseoksen levätä seuraavan vaiheen ajan noin 10-15 minuuttia. Älä lisää vaaleaa siirappia vielä seokseen!

Mittaa sokeri, vaalea siirappi, 0,8 dl mansikkasosetta, vesi ja suola paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Kun seos kiehuu, keitä sekoittamatta kunnes seos saavuttaa 115 asteen lämpötilan. Mittaa lämpötilaa sokerilämpömittarilla tai digitaalisella mittarilla. Ota kattila liedeltä.

Käytä liivateseos nopeasti mikrossa (800W, n. 30 sek.) niin että se on täysin nestemäistä taas. Lisää joukkoon puoli desiä vaaleaa siirappia. Vatkaa liivateseosta yleiskoneen tai sähkövatkaimen pienimmällä teholla suuressa kulhossa 1 minuutin ajan. Lisää varoen tulikuuma 115-asteinen siirappiseos ja jatka vatkaamista keskiteholla 5 minuutin ajan. Nosta nopeus seuraavalle tasolle (medium-high) ja vatkaa noin 5-7 minuuttia. Lisää joukkoon vanilja ja jatka vielä täydellä teholla noin minuutin ajan. Valmis taikina on muuttanut värinsä tummasta vaaleanpunaiseksi ja on tilavuudeltaan lähes kolminkertainen.

Kaada taikina esikäsiteltyyn vuokaan tai muotteihin. Levitä taikina nuolijan kanssa aivan reunoille asti. Siivilöi taikinan päälle ohut kerros mansikkatomusokeri-perunajauhoseosta. Anna tekeytyä huoneenlämmössä 8 tunnin ajan.

Kumoa vaahtokarkkilevy tomusokeriseoksella jauhotetulle pinnalle. Leikkaa terävällä puukolla paloiksi ja pyörittele karkkien reunat vielä kevyesti mansikkatomusokerissa.

Vaahtikset valmiina syötäväksi!!

Tämä valmis mansikkasose oli huippukätevää vaahtokarkkien teossa

Valmis taikina odottaa päälleen viellä mansikkatomusokerikerrosta ja tekeytymistä

Tämä pussi lähtee Heinille, Onnea!





Kommentit

Suositut tekstit