Itse tehdyt lihapiirakat

Joskus tekee mieli lihapiirakkaa, mutta itselle ainakin tulee aika huono olo kaupan lihapiirakoista ja ostankin niitä ehkä pari kertaa vuodessa. Itse tehdyistä lihapiirakoista ei jotenkin tule niin "rasvapallo" olo kuin kaupan versioista vaikka eivät mitään kevytkamaa nämäkään ole. Mutta ihanaa leivottavaa ja herkullisia. Itse laitan aina täytteeksi valmiiseen lihapiirakkaan ketsuppia, sinappia, kurkkusalaattia tai tuoreita kurkkusiivuja, nakkia ja vähän kananmunaa. Monet tykkäävät lihiksen sisällä myös juustosta, palvikinkusta tai valkosipulin siivuista. Miten sinä täytät oman lihiksesi?

Tämä lihisohje on muunnelma Meri-Tuuli Lindströmin mummon lihapiirakkaohjeesta Maku-lehdestä. Kyseisessä ohjeessa oli mielestäni alunperin virheitä. Esim. täytettä oli aivan liikaa ja itse ainakin sain aikaiseksi vain puolet ohjeessa ilmoitetusta kappalemäärästä. Tai sitten vain tuttuun tapaan tein jättilihiksiä...



noin 12 kpl

Taikina
* 5 dl vettä
* 1 pss kuivahiivaa
* 2 tl sokeria
* 1 tl suolaa
* noin 11 dl vehnäjauhoja

Täyte
* 1 sipuli silputtuna
* 250g naudan paistijauhelihaa
* 1,5 dl puuroriisiä keitettynä
* ripaus suolaa ja mustapippuria

Uppopaistamiseen
* 1 pkt munkinpaistorasvaa tai 1,5l rypsiöljyä

Täytteeksi nakkeja, kurkkusalaattia, keitettyjä kananmunia, juustoa, valkosipulia, ketsuppia, sinappia, palvikinkkua, tuoretta kurkkua, tomaattia... 


Liuota 42 asteiseen veteen hiiva, sokeri ja suola. Sekoita taikinaan noin puolet jauhoista ja alusta loput jauhot taikinaan desi kerrallaan. Lisää lopuksi öljy. Alusta taikinaa noin 5 minuuttia kunnes siitä tulee kimmoisa pallo. Kohota taikinaa liinalla peitettynä noin tunti.

Paista pannulla sipuli ja jauheliha. Keitä puuroriisi. Sekoita ne keskenään ja mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Anna jäähtyä.

Nosta taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa kuplat pois. Pyöritä taikina palloksi ja kauli pallon ylempää reunaa niin että yläreunaan muodostuu npoin 15 cm leveä ja 5 mm paksu kaistale. (katso kuva alempaa) Lisää taikinakaistaleelle noin 2 rkl täytettä ja taita uloin reuna kaistaleen päälle. Leikkaa täytetty piiras kulhon avulla irti. Jatka samoin kunnes koko taikina on käytetty. Anna piiraiden kohota liinalla peitettynä. 

Kuumenna munkinpaistorasva tai öljy kattilassa ja valmista munkkien tapaan uppopaistamalla. Paista pari, kolme lihistä yhtäaikaa molemmin puolin kullanruskeiksi. 
Valuta ja jäähdytä talouspaperin päällä. 
Peitä valmiit piiraat leivinliinalla niin ne pehmenevät ihanan pehmeiksi ennen syömistä. 

Täytä haluamillasi täytteillä :).

Kun yläreuna taitettu täytteen päälle, nappaistaan piirakka kulhon avulla puolikuuksi. Samalla reunat sulkeutuvat tiiviisti.

Täytettä "kaistaleelle"  , yläreuna taitetaan kohti taikinapalloa

odotamme uppopaistamista...


Kommentit

  1. Taikina kohoamassa ja täyte valmiina :)Huomasin, että reseptissä ei ole taikinassa mainittu öljyä vaikka teko-ohjeissa on. Nyt en ite laittanut öljyä, mutta eiköhän ne kuitenkin onnistu. Kerron sulle sit miltä maistui :)
    -Ulla

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit