Olutlimppu


Joulu lähestyy ja joka joulu haluan leipoa joulupöytään pari uutta leipää perinteisten lisäksi (saaristolaisleipää tulee ainakin aina olla!). Päätin kokeilla olutlimppua ruiskuorella ja tulipa maukasta. Näitä löytyy tänä jouluna meidän joulupöydästä. Voin jo nyt kuvitella maun kinkun ja sinapin kanssa tai suutarinlohen kanssa. Ja ei varmasti yhtään hullumpaa juustojenkaan kyytipojaksi. Täydellinen joululeipä siis.

4 pientä limppua

Juuri

* nokare (2g) tuorehiivaa
* 1½ dl kylmää vettä
* 3 dl vehnäjauhoja
* 1 tl suolaa

Taikina

* 2 ½ dl kylmää vettä
* 2 ½ dl kylmää, tummaa olutta
* n. 1/3 palaa tuorehiivaa (50g palasta)
* 2 dl ruisjauhoja
* 1½ dl grahamjauhoja
* n. 13 dl erikoisvehnäjauhoja
* 2 tl fenkolinsiemeniä
* 1 tl jauhettua pomeranssia
* 1 tl jauhettua inkivääriä
* ½ tl jauhettua neilikkaa
* 1 dl tummaa siirappia
* ½ dl voisulaa
* 2 tl suolaa

Olutkuori

* n. 1 tl (5g) tuorehiivaa
* 2 dl tummaa olutta
* 2 dl ruisjauhoja
* ½ tl suolaa

Lisäksi: ruisjauhoja pinnalle

Valmista juuri. Liuota hiiva veteen yleiskoneen kulhossa ja lisää vehnäjauhot. Anna koneen käydä alhaisella nopeudella 10 minuutin ajan. Lisää suola ja jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia. Siirrä seos kannelliseen muovirasiaan. Anna juuren kehittyä jääkaapissa yön yli tai ainakin muutaman tunnin ajan.

Tee leipätaikina. Mittaa vesi ja olut yleiskoneen kulhoon ja liuota siihen hiiva. Lisää jääkaapista otettu juuri, jauhot, mausteet ja siirappi. Vaivaa alhaisella nopeudella muutama minuutti. Lisää voisula ja jatka vaivaamista 5 minuuttia. Lisää suola ja vaivaa taikinaa suurella nopeudella 5-10 minuuttia kunnes taikina on kimmoisaa ja siinä on hyvä sitko. Siirrä taikina voideltuun muovikulhoon ja peitä se kelmulla tai kannella. Anna taikinan kohota tunnin ajan. Painele taikinasta ilmakuplat pois kohotuksen puolivälissä.

Valmista taikinan kohotessa olutkuori. Liuota hiiva olueen. Lisää jauhot ja suola. Vatkaa käsin vispilällä tasaiseksi. Anna kohota tuorekelmulla peitettynä puolisen tuntia.

Kumoa leipätaikina kevyesti ruisjauhotetulle leivonta-alustalle ja jaa taikina 4 osaan. Muotoile limpuiksi. Sivele olutkuoritaikina käsin leipien pintaan. Sitä tulee reilu kerros. Ripottele leiville vielä reilusti ruisjauhoja. Kohota leivät liinan alla noin 45 minuutin ajan.

Nosta tyhjät pellit uuniin ja pane uuni lämpiämään 250 asteeseen.
Nosta leivät kuumalle pellille ja suihkuta hieman vettä uuniin (tai heitä puolikas muumimukillinen vettä uunin pohjalle, varo kuumaa höyryä!). Kuuma pelti ja vesihöyry tekevät leivistä rapeakuorisia. Paista leipiä 250 asteessa noin 5 min ja laske sitten lämpö 200 asteeseen. Paista leivät kauniin värisiksi, noin 45 minuuttia. Avaa uunin luukku paistamisen aikana pari kertaa; tämä tekee leivän kuoresta erityisen rapean. Jäähdytä leivät ritilän päällä.

Kommentit

  1. Hei Henna! Leikkasin tämän jakamasi ohjeen alueviestistä ke 25.11.2020. Leivoin limput tuossa joulun alla. Ja voi jestas, että tulin onnelliseksi, kun jaksoin nähdä kaiken vaivan leipien eteen. Minua kannusti otsikko: "olutlimppu on jouluni hitti", jotenkin se viesti, että limpun on oltava hyvää. Ja olihan se. En ole mikään superleipuri, mutta tällä ohjeella kuitenkin onnistuin. Kiitos Henna, kun jaoit ohjeen 😍🙏 Ja ihanaa joulun jatkoa sinulle. -Minna-

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit