Enkelikakku

Tämä kakku oli Glorian ruoka ja viini lehden joulunumeron kansikuvakakkuna muutama vuosi sitten. Ja siitä asti ollut "to do"-listalla. Leikkien kutsuilleni halusin joulun makuja ja tuli vihdoin tilaisuus kokeilla tätä vitivalkoista kakkua. Eikä jää viimeiseksi kerraksi. Todella herkullista eikä liian makeaa. Ja namskis päällä olevat kanelimarinoidut pähkinät ja viikunat!
Tämä kaunis kakku sopii upeasti esimerkiksi joulupöytään. Voit tehdä kakun hyvissä ajoin jääkaappiin kostumaan ja kuorruttaa ja koristella ennen tarjoilua.
12-14 palaa
* 3 3/4 dl vehnäjauhoja
* 2 tl vaniljasokeria
* 1 1/2 tl leivinjauhetta
* 1/2 tl kardemummaa
* 1/2 tl suolaa
* 1/2 (luomu) sitruunan kuori
* 5 kananmunanvalkuaista
* 2 1/2 dl sokeria
* 1 dl täysmaitoa
Kerma-maitokostutus
* 2 dl täysmaitoa
* 3 1/3dl kahvikermaa
* 1 rkl hunajaa
Vaniljakuorrutus
* 300g ranskankermaa
* 3 rkl tomusokeria
* 2 tl vaniljasokeria
Kanelimarinoidut pähkinät ja karpalot
* 1 dl pekaanipähkinöitä
* 1 dl kuivattuja karpaloita
* 1/2 sitruunan mehu
* 2 rkl hunajaa
* 1/2 tl kanelia
Lisäksi
* 5 tuoretta viikunaa
Voit leipoa kakun tarjoamista edeltävänä päivänä. Pane uuni kuumenemaan 140c. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (halk. n. 23cm). Sekoita vehnäjauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe, kardemumma ja suola keskenään. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori joukkoon.
Vaahdota valkuaiset kuohkeaksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Lisää sokeri koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on jämäkkää.
Sekoita jauhoseos ja maito vuorotellen parissa erässä vaahtoon kaapimella. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän, ettei vaahto laskeudu. Kaada taikina kakkuvuokaan ja tasoita pinta.
Kypsennä 50-60min. Kokeile kypsyys puutikulla. Tikkuun ei saa tarttua taikinaa. Älä avaa uuniluukkua paistamisen aikana, muuten se lässähtää. Anna kakun jäähtyä kunnolla ja irrota kakku sitten vuoasta. Pese vuoka ja vuoraa se tuorekelmulla niin, että liepeet yltävät reilusti reunojen yli. Nosta kakku takaisin vuokaan. Pistele terävällä veitsellä muutamia koloja kakun pintaan.
Sekoita maito, kahvikerma ja hunaja keskenään. Valuta kostutus kakulle pienissä erissä. Määrä vaikuttaa paljolta, mutta kakku imee kostutuksen eikä siitä tule liian kostea.
Suojaa kakku kelmun liepeillä. Nosta kakku jääkaappiin vähintään 3 tunniksi, mielellään seuraavaan päivään.
Sekoita pähkinät ja kuivatut karpalot kulhossa muiden marinadiainesten kanssa. Laita jääkaappiin marinoitumaan.
Voit kuorruttaa kakun hyvissä ajoin tarjoilupäivänä. Vaahdota ranskankerma ja sokerit  sähkövatkaimella jämäkäksi. Irrota kakku vuoasta vadille (varo, kostuketta tulee hieman kelmun mukana). Levitä kuorrutus siististi pinnalle lastalla.
Koristele kakku mielellään vasta ennen tarjoamista. Huuhtele viikunat ja leikkaa ne lohkoiksi. Levitä viikunat kakun päälle. Valuta karpalot ja pähkinät, laita ne lautaselle ja taputtele pinta talouspaperilla ettei marinadi tahri kuorrutusta. Levitä keoksi kakun päälle.
Kakku säilyy herkullisena 3-4 päivää.

Kommentit

Suositut tekstit