Pita gyros karitsan ulkofileestä

Seikun lammastila on pieni lammastila Sastamalassa. Tilalla kasvatetaan suomenlampaita ja lampaat saavat kasvaa lajinmukaisesti. Viljeltyjen nurmien lisäksi tilalla on maisemalaidunnusta kahdella perinnebiotooppialueella. Seikun lammastila hyödyntää suomenlampaita monipuolisesti. Karitsanlihan lisäksi myynnissä on villalankaa, taljoja sekä erilaisia muita käsitöitä. Sastamalassa asuvana on todella hienoa, että halutessaan liha on mahdollista ostaa lähiruokana, suoraan tilalta. Seikun lammastilan löydät niin facebookista kuin instagramista sekä toki myös perinteisemmin yhteyttä saa myös puhelimitse tai sähköpostin välityksellä. 

Yhteistyössä Seikun tilan kanssa sain mansikkavaahtiksen kokeiluun karitsan ulko- ja sisäfilettä. Ensimmäiseksi päätin testata ulkofilettä. Sisäfileeseenkin on jo hyvä idea; siitä resepti heti alkuviikosta. Usein ulkofile pistetään marinadiin maustumaan vähintään kolmeksi tunniksi, paistetaan pinta kiinni ja mahdollisesti kypsennetään uunissa vielä hetki. Lisäksi tarjotaan uunijuureksia ja hyvää kastiketta. Itse halusin tällä kertaa tehdä laatulihasta "mättöruoan" eli tehdä oman versioni kreikkalaisesta pita gyroksesta. Karitsan ulkofilee sopi tähän täydellisesti. 

2 annosta

* rullattavaa rieskaa, pita- tai naanleipää; itse käytin kahta hivenen paksumpaa Fazer Street Foof kaurarieskaa vastakkain kun en löytänyt hyvää vaihtoehtoa enkä ehtinyt itse leipoa

* reilu 200g karitsan ulkofilettä
* 1 tl kuivattua oreganoa
* suolaa
* mustapippuria myllystä
* voita
* rypsiöljyä
* 2 valkosipulinkynttä
* tuoretta oreganoa

Tsatsiki
* 2 dl turkkilaista jogurttia
* puolikas kurkku
* 1 valkosipulinkynsi
* pieni tilkka sitruunanmehua
* 1 tl sokeria
* ripaus suolaa ja pippuria

* tomaattia
* punasipulia
* salaatinlehtiä
* paprikaa

Poista lihasta kalvot. Laita laakealle lautaselle kuivattu oregano, suola ja pippuri. Pyörittele filee siinä hyvin niin että mausteet levittyvät lihan pintaan tasaisesti. Anna lihan maustua hetki.

Valmista tsatsiki. Raasta puolikas kurkku ja laita se siivilään valuamaan hetkeksi. Painele lusikalla liika neste pois kurkusta. Pilko valkosipulinkynsi pieneksi; purista sitruunanmehua tilkka. Sekoita keskenään jogurtti, kurkku, valkosipuli, sitruunanmehu, sokeri, suola ja pippuri. Laita maustumaan jääkaappiin.

Laita voi ja rypsiöljy sekä pari valkosipulinkynttä kokonaisena pannulle. Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää karitsan filee ja tuoretta oreganoa. Paista filettä n. 2 min per puoli ja paista myös sivut kiinni. Paistoaika määriytyy fileen koon mukaan. n. 400g fileessä paistoaika on n. 4 min per puoli. Näin lihasta tulee medium-kypsyinen. Laita liha folion sisään vetäytymään n. 15 minuutiksi.

Lämmitä ihan vähäsen rieskoja tai pitaleipää. Itse laitoin rieskat leivänpaahtimeen. Pilko vetäytynyt liha siivuiksi. Pilko myös tomaatit, punasipuli ja paprika. Täytä leivät ja lusikoi sekaan reippaasti tsatsikia. Haukkaa ja nauti!








Kommentit

Suositut tekstit