Saaristolaisleipä täysmehuun

Olen vuosikausia tehnyt saaristolaisleipäni piimään, koska olen pitänyt siitä ohjeesta enemmän kuin appelsiinimehuun leivottavasta leivästä. Tänä vuonna halusin kuitenkin tehdä leivät paikallisen mehustamon, Vanhakylä Gårdin, omenamehuun. Tässä omenamehussa on vähän erilainen maku kun muissa maistamissani omenamehuissa ja ajattelen että se olisi täydellinen makupari maltaiseen leipään. Ohjeena käytin muuten Perinneruokaa prkle blogin Mikan ohjetta viimeisimmästä Maku-lehdestä.

Saaristolaisleipä

3-4 kpl

* 1 l omena- tai appelsiinimehua
* 75 g hiivaa
* 3 dl siirappia
* 1 rkl suolaa
* 4 dl kaljamaltaita
* 3 dl ruishiutaleita
* 3 dl ruisjauhoja 
* 1 l hiivaleipäjauhoja 

Pinnalle 
* 1/2 dl vettä
* 1/2 dl siirappia

Kuumenna mehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, suola ja siirappi. Lisää sekaan maltaat, ruishiutaleet, ruis- ja hiivaleipäjauhot. Sekoita tasaiseksi.

Voitele 3-4 pitkä omaista leipävuokaa (vetoisuus yht 4 litraa). Jaa taikina vuokiin. Täytä vain 2/3 vuoasta koska taikina kohoaa noustessa hyvin. Uunissa leipä ei enää juuri kohoa. Kohota liinan alla peitettynä 1,5h.

Pistele leivät haarukalla ja paista 175c uunin alimmalla tasolla 1,5h. Voitele leipiä paistamisen loppupuolella vesi-siirappiseoksella 2-3 kertaa. 

Anna jäähtyä hyvin ennen vuoasta irrottamista. 

Kommentit

Suositut tekstit