Gua Pao eli höyrytetyt, täytetyt sämpylät


Gua Pao tarkoittaa Taiwanilaisia, höyrytettyjä sämpylöitä. Olen syönyt höyrytettyjä sämpylöitä aasialaisissa ravintoloissa ja nyt teki mieli kokeilla niitä itse. Maku lehdessä oli neljän naisen illalliseen soveltuva resepti, joten se meni kokeiluun ja omaan makuuni oli kyllä tosi hyvää. Illallisella alkupalana Gua Paot! Koska tein vain yhden sämpylän per nainen, täytteitä jäi vähän yli. Söin niitä seuraavana päivänä tortillojen täytteenä, toimivat siinäkin täydellisesti.

8 kpl

Mausteinen possu
* 800g kassleria tai luutonta ja nahatonta possunkylkeä
* 4 valkosipulinkynttä
* 2 rkl raastettua inkivääriä
* 1dl hoisinkastiketta
* 3/4 dl soijakastiketta
* 1 dl fariinisokeria
* 1 tl kiinalaista viismaustetta (en löytänyt kaupasta joten laitoin tähtianista, kanelia, savustettua paprikajauhetta, fenkolia ja neilikkaa)

Pikapikkelöidyt kasvikset
* 1/2 kurkkua
* 75g retikkaa tai retiisejä
* 1 pieni porkkana (tätä ei alkuperäisessä ohjeessa)
* 1 kevätsipuli
* 1/2 dl riisiviinietikkaa
* 2 rkl vettä
* 2 rkl sokeria
* 1/4 tl suolaa

Sämpylätaikina
* 2 dl vettä
* 1 tl kuivahiivaa
* 1 rkl sokeria
* 2 rkl rypsiöljyä
* n. 5 dl vehnäjauhoja
* 1 tl ruokasoodaa
* 1/4 tl suolaa

Lisäksi
* tuoretta korianteria

Valmista ensin huoneenlämpöinen liha. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Laita valkosipulit, inkivääri, hoidin - ja soijakastike sekä sokeri ja mausteet kattilaan. Kiehauta.
Nosta liha uunivuokaan ja kaada kastike päälle. Kääntele lihaa seoksessa. Paista 150c noin 4 tuntia kunnes liha on hyvin pehmeää. Valele kastikkeella pari kertaa paiston aikana.

Valmista kasvikset. Suikaloi kurkku ja kuorittu retikka (tai viipaloi retiisit) sekä porkkana. Hienonna kevätsipuli. Sekoita etikka, vesi, sokeri ja suola. Pyöräytä sekaan kasvikset ja anna maustua jääkaapissa.

Kuumenna vesi 42 asteiseksi. Sekoita hiiva puoleen desiin jauhoja ja lisää veteen. Lisää myös sokeri ja 1 rkl öljyä. Anna juuren hetken tekeytyä. Sekoita loput jauhot, ruokasooda ja suola keskenään. Lisää jauhoseos erissä taikinaan ja alusta taikina kimmoisaksi. Kohota liinan alla peitettynä puoli tuntia.
Kumoa taikina leivinpöydälle ja vaivaa hetki. Jaa taikina 8 osaan. Pyöritä palloiksi, kauli pallot ohuiksi soikioiksi. Sivele niiden pinta kevyesti öljyllä (jäljellä oleva 1 rkl). Taita soikiot kaksin kerroin ja laita kukin pienen leivinpaperin päälle.

Jos et omista höyrytyskoria, voit valmistaa sämpylät kuten minä tavallisessa höyrykattilan siiviläosassa. Kuumenna kattilan pohjalla pieni määrä vettä ja nosta siiviläosa päälle. Nosta sämpylät pienissä erissä leivinpaperin kanssa höyrytysastiaan. Sulje kansi ja kypsennä höyryssä 7-9min, kunnes sämpylät ovat juuri ja juuri kypsiä.

Nyhdä liha haarukoiden avulla paloiksi. Täytä sämpylät possulla, pikkelöidyillä kasviksilla ja korianterilla. Haukkaa!








Kommentit

Suositut tekstit