Gua Pao eli höyrytetyt, täytetyt sämpylät
Gua Pao tarkoittaa Taiwanilaisia, höyrytettyjä
sämpylöitä. Olen syönyt höyrytettyjä sämpylöitä aasialaisissa ravintoloissa ja
nyt teki mieli kokeilla niitä itse. Maku lehdessä oli neljän naisen illalliseen
soveltuva resepti, joten se meni kokeiluun ja omaan makuuni oli kyllä tosi
hyvää. Illallisella alkupalana Gua Paot! Koska tein vain yhden sämpylän per
nainen, täytteitä jäi vähän yli. Söin niitä seuraavana päivänä tortillojen
täytteenä, toimivat siinäkin täydellisesti.
8 kpl
Mausteinen possu
* 800g kassleria tai luutonta ja nahatonta possunkylkeä
* 4 valkosipulinkynttä
* 2 rkl raastettua inkivääriä
* 1dl hoisinkastiketta
* 3/4 dl soijakastiketta
* 1 dl fariinisokeria
* 1 tl kiinalaista viismaustetta (en löytänyt kaupasta
joten laitoin tähtianista, kanelia, savustettua paprikajauhetta, fenkolia ja
neilikkaa)
Pikapikkelöidyt kasvikset
* 1/2 kurkkua
* 75g retikkaa tai retiisejä
* 1 pieni porkkana (tätä ei alkuperäisessä ohjeessa)
* 1 kevätsipuli
* 1/2 dl riisiviinietikkaa
* 2 rkl vettä
* 2 rkl sokeria
* 1/4 tl suolaa
Sämpylätaikina
* 2 dl vettä
* 1 tl kuivahiivaa
* 1 rkl sokeria
* 2 rkl rypsiöljyä
* n. 5 dl vehnäjauhoja
* 1 tl ruokasoodaa
* 1/4 tl suolaa
Lisäksi
* tuoretta korianteria
Valmista ensin huoneenlämpöinen liha. Kuori ja hienonna
valkosipulinkynnet. Laita valkosipulit, inkivääri, hoidin - ja soijakastike
sekä sokeri ja mausteet kattilaan. Kiehauta.
Nosta liha uunivuokaan ja kaada kastike päälle. Kääntele
lihaa seoksessa. Paista 150c noin 4 tuntia kunnes liha on hyvin pehmeää. Valele
kastikkeella pari kertaa paiston aikana.
Valmista kasvikset. Suikaloi kurkku ja kuorittu retikka
(tai viipaloi retiisit) sekä porkkana. Hienonna kevätsipuli. Sekoita etikka,
vesi, sokeri ja suola. Pyöräytä sekaan kasvikset ja anna maustua jääkaapissa.
Kuumenna vesi 42 asteiseksi. Sekoita hiiva puoleen desiin
jauhoja ja lisää veteen. Lisää myös sokeri ja 1 rkl öljyä. Anna juuren hetken
tekeytyä. Sekoita loput jauhot, ruokasooda ja suola keskenään. Lisää jauhoseos
erissä taikinaan ja alusta taikina kimmoisaksi. Kohota liinan alla peitettynä
puoli tuntia.
Kumoa taikina leivinpöydälle ja vaivaa hetki. Jaa taikina
8 osaan. Pyöritä palloiksi, kauli pallot ohuiksi soikioiksi. Sivele niiden
pinta kevyesti öljyllä (jäljellä oleva 1 rkl). Taita soikiot kaksin kerroin ja
laita kukin pienen leivinpaperin päälle.
Jos et omista höyrytyskoria, voit valmistaa sämpylät
kuten minä tavallisessa höyrykattilan siiviläosassa. Kuumenna kattilan pohjalla
pieni määrä vettä ja nosta siiviläosa päälle. Nosta sämpylät pienissä erissä
leivinpaperin kanssa höyrytysastiaan. Sulje kansi ja kypsennä höyryssä 7-9min,
kunnes sämpylät ovat juuri ja juuri kypsiä.
Nyhdä liha haarukoiden avulla paloiksi. Täytä sämpylät
possulla, pikkelöidyillä kasviksilla ja korianterilla. Haukkaa!
Kommentit
Lähetä kommentti