Parhaat hampurilaissämpylät

Olen kokeillut lukuisia hampurilaissämpyläreseptejä ja olen blogissanikin julkaissut niistä pari. Briossit toimivat hampurilaisiin täydellisesti ja aiemmin julkaisema toinenkin hampurilaissämpyläresepti on hyvä. Tämä Liisa Westerbergin ohje on kuitenkin mielestäni paras, jos tykkää kuohkeista ja pehmeistä sämpylöistä. Liisa on muokannut ohjeen New York Timesin ohjeesta ja julkaissut omansa kirjassa Pikkusuolaista (2017). Kiitokset siis Liisalle!

Herkuttelimme pienellä ystäväporukalla perheineen Pulled pork - hampurilaisia uutena vuotena. Minun tehtäväkseni jäi tehdä sämpylät ja näitä syntyikin helposti 24 kappaleen satsi, suurina versioina eli tein taikinan kolminkertaisena. Sämpylöiden teko vie aikaa, mutta valmistus sinällään on helppoa. Itse kävin toisen kohoamisen aikana treenaamassa eli odotusajan voi hyötykäyttää miten vain. 

Tässä ohje ihaniin sämpylöihin - yleensä itse kerran tehtyäsi; et enää osta kaupasta valmiita.

8 suurta tai 16 minihampurilaissämpylää

* 2 dl vettä

* 3/4 dl maitoa

* 2 tl kuivahiivaa

* 2 rkl sokeria

* 8 dl vehnäjauhoja

* 1,5 tl suolaa

* 35g huoneenlämpöistä voita

* 1 kananmuna

Lisäksi: Oliiviöljyä kulhoon, muna voiteluun, seesaminsiemeniä

 

Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva ja sokeri ja anna seoksen seistä, kunnes se alkaa hieman kuplia (n.5 min).

Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja suola. Nypi pehmeä voi jauhoihin, jotta saat murumaisen seoksen. Kaada hiivaseos jauhojen joukkoon. Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja lisää jauhoseokseen. 

Vaivaa taikinaa 10-15 minuutin ajan työpöydällä, jotta se irtoaa hyvin käsistä ja leivinalustasta ja pinta alkaa tuntua sileältä. Voit toki valmistaa taikinan myös yleiskoneella. Siirrä valmis taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon ja peitä kelmulla. Anna kohota n. 2 tunnin ajan.

Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja jaa se 8 tai 16 osaan. Pyöritä osat kevyesti palloiksi ja aseta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kohoamaan liinan alle kaksinkertaiseksi, 1-2 tunnin ajan. 

Kuumenna uuni 200c ja voitele kohonneet sämpylät kananmunalla. Ripottele päälle halutessasi seesaminsiemeniä. 

Paista sämpylöitä 10-15 minuutin ajan kunnes ne ovat kauniin vaalean ruskeita. Anna jäähtyä ennen halkaisemista.


 






Kommentit

Suositut tekstit