Tortano

Tortano eli täytetty suolainen leipä on ihan mahtavan hyvää. Sopii moneen tarkoitukseen ja maistuu niin lämpimänä kuin kylmänä. Oma Tortano-ohjeeni on Leila Lindholmin kirjasta ja ollut itsellä käytössä jo vuosia. Viimeksi tein Tortanon kummilasteni kanssa vietettyyn saunailtaan suolaiseksi huikopalaksi. Sinne katosi parempiin suihin koko leipä.

1 leipä (4-5 hengelle)

* 15g tuorehiivaa
* 3 dl kädenlämpöistä vettä
* 2rkl öljyä
* 1 rkl hunajaa
* ripaus sormusuolaa
* n. 7 dl vehnäjauhoja (tai 3 dl grahamjauhoja, 4 dl vehnäjauhoja)

Täytteenä esimerkiksi buffalomozzarellaa, oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja ja basilikaa. Näistä tein oman tortanon tällä kertaa. 

Tai vaikkapa fetaa, halloumia, vuohenjuustoa, salamia, prosciuttoa, savulohta, saksanpähkinöitä, mitä vain!

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita mukaan öljy, hunaja ja suola. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikinaa kunnes siitä tulee kimmoisaa. Kohota liinan alla n. 40 min kaksinkertaiseksi.
Painele kohonnut taikina kevyesti 1cm paksuksi (älä kauli, jotta taikina pysyy ilmavana), suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Täytä haluamallasi täytteellä. Voitele reunat vedellä ja rullaa pitkittäin kääretortun tapaan. Käännä rinkilän muotoon. Nosta leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle ja kohota liinan alla vielä 30 min.

Paista 200c uunissa n. 30 minuutin ajan. Anna jäähtyä hieman ja nauti raikkaan salaatin kera. 

Kommentit

Suositut tekstit