Piparifudge

Halusin kokeilla tänä jouluna muutamalle tutulle ja töihin jouluherkuksi piparkakkufudgea Liisa Westerbergin Makeaa Joulua kirjasta. Nämä fudget maistuvat etenkin sinulle, joka tykkäät pipareita enemmän piparitaikinasta. Nämä fudget ovat niin koostumukseltaan kuin maultaan hyvin lähellä itse tehtyä piparitaikinaa. 

Itse tein tämän annoksen kolminkertaisena. Varaa fudgen tekoon tarpeeksi suuri kattila, jotta massalla on tilaa kuplia ilman pelkoa että saat kuumaa sokerimassaa päällesi. Mikäli teet isomman satsin kuin ohjeessa, varaudu siihen että massan kuumeneminen vie myös enemmän aikaa. Aika kauan sain itse sekoitella ja kattilan ollessa inan liian pieni tähän hommaan (massaa oli puolet kattilan koosta), patakintaat olivat myös todella tarpeelliset. Mutta olivat nämä kaiken vaivan väärti!


25 palaa

* 1 tlk kondensoitua maitoa (sokeroitu)

* 1,5 dl kevytmaitoa

* 3 dl sokeria

* 1,5 dl fariinisokeria

* 1/2 tl inkivääriä

* 1/2 tl kanelia

* 1/4 tl neilikkaa

* 1/4 tl kardemummaa

* 115g voita

Mittaa kaikki ainekset tarttumattomaan kattilaan. Lämmitä seosta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen kunnes voi ja sokeri ovat sulaneet. Nosta lämpöä ja keitä koko ajan sekoittaen 10-15 minuuttia (isossa määrässä meni tupla-aika omalla hellalla jossa levy välillä himmasi tehoa). Seoksen lämpötilan tulisi olla 118 astetta. Tämä lämpötila on tärkeä fudgen onnistumisen kannalta.

Siirrä kattila pois levyltä ja sekoita massaa kunnes se vielä vähän paksunee. 

Levitä massa leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (20*20cm) ja anna kovettua jääkaapissa. Viipaloi paloiksi.


Kommentit

Suositut tekstit