Kaalikääryleet

 Nämä kaalikääryleet ovat suussa sulavia. Ihan täydellisiä omaan makuuni. Ohjeita kun on monenlaisia, mutta tällä ohjeella syntyy minusta parhaat kaalikääryleet. Voin sanoa että onnen huokailujen määrä oli iso kun näitä yhdessä mieheni kanssa söimme. Tietysti muussin ja puolukkahillon kera. Kaalikääryleet ovat hieman työläs ruoka tehdä, mutta sen arvoista. Ja kerralla valmistuu helposti vaikkapa isompi satsi, josta voi pistää osan pakkaseen uusia herkutteluhetkiä odottelemaan.

n. 20 kaalikäärylettä

* yksi isohko keräkaali tai käärylekaali (n.1-1,5kg)

* 1 dl puuroriisiä

* 4 dl vettä

* 1 sipuli

* voita

* 400g naudan jauhelihaa

* 0,5 dl korppujauhoja

* 2 dl ruokakermaa (tai kaalin keitinlientä)

* 1 kananmuna

* suolaa

* mustapippuria

* 1 tl meiramia

* voita uunivuokaan

* tummaa siirappia


Koverra kaalista kova kanta pois ja laita kaali kokonaisena, kantapuoli ylöspäin kevyesti kiehuvaan veteen. Tähän tarvitset aika ison kattilan. Käännä kaali hetken päästä ja irrota muovipihdeillä irronneet kaalinlehdet ja laita liinan päälle kuivumaan. Jatka kunnes olet saanut irti helposti kaalista hieman pehmenneet lehdet. Ihan pienimpiä lehtiä ei enää kannata irroitella kaalin sisäosasta. Käsittele sen jälkeen kaalin lehdet. Leikkaa veitsellä pois kova osa lehtiruodista tai hakkaa kaulimella tasaiseksi. 

Samalla kun keittelet kaalia, laita 1 dl puuroriisiä kiehumaan 4 dl veteen. Mausta suolalla. Keitä lähes kypsäksi. 

Sekoita keskenään korppujauho ja kerma. Anna turvota viitisen minuuttia. Pilko sipuli ja kuullota voissa kuultavaksi. Sekoita korppujauhoseokseen raaka jauheliha, kananmuna, paistetut sipulit, keitetty riisi ja mausta suolalla, pippurilla ja meiramilla. 

Laita uuni lämpenemään 225c ja laita uunivuoan pohjalle voinokareita. Nosta vuoka lämpenevään uuniin. Laita pari ruokalusikallista (kaalin lehden koko vaikuttaa täytteen määrään) jauhelihaseosta kaalinlehdelle ja taittele nyytiksi. Taita ensin reuna täytteen päälle alhaalta, sitten sivut päälle ja rullaa. Nosta uunivuoka, johon voi sulanut pois uunista ja lado kääryleet uunivuokaan tiiviisti taitospuoli alaspäin. Laita päälle tummaa siirappia. Paista kääryleitä uunissa 225c noin 10 minuutin ajan, jotta ne saavat kauniin värin pintaan. Laske sen jälkeen lämpötila 175c ja jatka paistamista n. 1-1,5 tunnin ajan. Valele ainakin kolme kertaa paiston aikana kääryleitä paistoliemellä.

Nauti!

 

Kommentit

Suositut tekstit