Paras Focaccia

Focaccia on ihanaa. Kunhan se on muhkea ja omaan makuuni hyvin simppelisti täytetty. Koko Suomi Leipoo ohjelmassa leivottiin Focacciaa tällä viikolla ja mieheni toivoi jos saisi kyseistä herkkua nyt viikonloppuna. Eli pitkästä aikaa focacciaa ja ai että kun oli herkullista. Koko Suomi Leipoo ohjelmassa Focacciat olivat aika littania ja täytettä oli runsaasti, itse tykkään just tästä!
Täydellinen ohje Glorian Ruoka ja viini kirjasta 100 parasta ohjetta.

* 4,5 dl kädenlämpöistä vettä
* 20g tuorehiivaa
* 11-12 dl vehnäjauhoja
* 1 rkl merisuolaa

Lisäksi:
* 1 dl oliiviöljyä + paiston jälkeen päälle
* 2 tl sormisuolaa

Lisäksi jos haluat, erilaisia täytteitä. Oma suosikkini kalamata oliivit, kirsikkatomaatit ja rosmariini. Ilman rosmariinia Focaccia ei minusta ole Focaccia.

Liuota hiiva veteen kulhossa. Lisää jauhoja vähitellen kunnes taikina on kimmoisaa. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 5 min, käsin 10 min. Kunnon vaivaus on tärkeää. Peitä kulho liinalla ja anna levätä 10 min. 

Lisää suola ja vaivaa vielä 5 min yleiskoneella tai 10 min käsin.
Voitele uunivuoka (itse käytin suorakaiteen muotoista piirakkavuokaa) oliiviöljyllä. Painele taikina kevyesti vuokaan ja kohota liinan alla 30- 45 min.

Lämmitä uuni 250c. Upota kohonneeseen taikinaan täytteet ja tee siihen haarukalla reikiä. Kaada ja sivele pintaan 1 dl oliiviöljyä. Sitä on oltava reilusti. Ripottele pinnalle vielä sormisuolaa.

Paista leipää uunin keskitasolla 3 min. Laita sitten uuniin alatasolle syvä uunipelti ja heitä siihen 2dl vettä. Jatka paistamista 3 min. Heitä uunipellille toiset 2dl vettä ja laske uunin lämpö 190c ja paista 25 min. Voitele kypsä leipä oliiviöljyllä ja leikkaa paloiksi. 

Kommentit

Suositut tekstit