Uunimunkit

Näin vapun alla oli kiva kokeilla itselle uutta tapaa valmistaa munkkeja. Uunimunkit olivat helppo tehdä ja ihanaa kun koko kämppä ei kärynnyt rasvalle. Maku oli mielestäni erilainen kuin perinteisessä vappumunkissa, mutta ihan superhyvää. Tuoreena parhaita. Sokerissa kieriteltynä maku oli lähellä kristallipullaa, omarkuorrutteinen munkki maistui aika samalle kuin Arnoldsin kinuskikuorrutteinen donitsi. Eli hyviä ovat.

Noin 30 kpl

* 5 dl kevytmaitoa
* 50g tuorehiivaa
* 1 rkl kardemummaa
* 1,5dl sokeria 
* 1 tl suolaa
* n.15 dl vehnäjauhoja
* 100g voita

Paistoon ennen uunia:
* 3 dl rypsiöljyä 

Sokerikuorrutteiset munkit:
* 3 dl sokeria

Omarkuorrutteiset munkit (tämä määrä riittää 15 munkkiin):
* 1 pss (220g) Omar karkkeja
* 2 dl kuohukermaa
* strösseleitä

Tee taikina.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää kardemumma, suola ja sokeri. Sulata voi. Lisää jauhoja vähitellen samalla taikinaa alustaen ja lisää loppuvaiheessa sulatettu voi. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin tunnin verran.

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja kauli siitä jauhotetulla alustalla n.1,5 cm paksuinen levy. Ota kupilla taikinasta pyörylä ja pyörittele siihen sormilla rinkula. Yhdistä jäljellä jäänyt taikina uudestaan yhteen piparitaikinan tapaan ja kauli uudelleen. Jatka rinkuloiden tekoa. Taikinaa ei jää yhtään yli. Jätä munkkirinkilät kohoamaan leivonta-alustalle liinan alle, kohota 30 min. 

Laita rypsiöljy kulhoon ja dippaa jokainen munkki sinne yksitellen ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Paista 200c uunissa n. 10-12 min.

Jos teet sokerikuorrutettuja munkkeja, pyörittele munkit sokerissa välittömästi uunista oton jälkeen.

Omar-kuorrute:
Laita omar-karkit ja kuohukerma kattilaan ja sekoittele miedolla lämmöllä kunnes kaikki omarit ovat sulaneet kerman sekaan. Anna sen jälkeen kiehua miedolla lämmöllä n.15 min. Jäähdytä hieman ja dippaa hieman jäähtyneet munkit puoliksi omarkinuskiin. Koristele strösseleillä.

Kommentit

Suositut tekstit