Yön yli leipä

Olen tehnyt aiemmin yön yli kohotetusta taikinasta sämpylöitä sekä pataleipää. Tänään toisen pääsiäispäivän kunniaksi aamupalaksi yön yli kohotetusta taikinasta pari lettileipää aamiaispöytään. Oli onneksi kohonnut taikina hyvin jääkaapissa yön yli vaikka yöllä olikin sellainen ukonilma etten ole ennen maalisk huhtikuun vaihteessa kokenut!

Ohje Glorian ruoka ja viini lehdestä

2 kpl

* 5 dl kylmää vettä
* 20g tuorehiivaa
* 2 tl suolaa
* 2 tl sokeria
* n. 11-12 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Laita vesi isoon kulhoon. Murustele hiiva joukkoon, lisää suola ja sokeri. Sekoita kunnes hiiva liuennut. Lisää jauhot vähitellen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Saa jäädä hyvin pehmeäksi. Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään 12 tunnin ajaksi.

Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja painele ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja osat vielä kolmeen osaan. Pyörittele palat tangoiksi kuten pullapitkoa tehdessä. Tangot saa olla suht paksuja ja kaventua päitä kohti. Letitä leiviksi, nosta pellille ja anna kohota liinan alla tunnin verran.

Paista kohonneita 200c uunissa n.45 minuuttia. Anna leipien jäähtyä puolisen tuntia liinan alla ennen leikkaamista.

Nauti!

Kommentit

Suositut tekstit