Uunijäätelö

Uunijäätelö on "ikivanha" jälkiruokaklassikko, mikä ehkä unohtunut monesta kodista vuosien varrella. Uunijäätelöä voi varioida ihan mielensä mukaan. Ja jos haluaa oikaista, osta valmis torttupohja kaupasta. Itse nyt aina tykkään vain tehdä kaiken alusta alkaen itse, jos vain suinkin mahdollista. Maku on silloin aina parempi ja tietää mitä suuhunsa pistää. Uunijäätelön jäätelöksi sopii lähes mikä maku vain, mutta itse suosin aina jäätelönä yksinkertaisia makuja kuten vaniljaa, nougat tai mansikkajäätelöä. Päälle sitten vain erilaisia hedelmiä ja marjoja sesongin ja oman maun mukaan. Myös erilaiset pähkinät sopivat erinomaisesti tai esim. aikuiseen makuun kahvijäätelöä, paahdettuja pähkinöitä, tuoreita hedelmiä ja vaikka tilkka rommia tai likööriä mausteeksi.... Slurps.
Sokerikakkupohjan voi leipoa etukäteen pakkaseen.

Muista että uunijäätelö ei odota syöjäänsä vaan se tulee syödä heti kun on kannettu pöytään!

Itse laitoin tähän tällä kertaa tehtyyn versioon sokerikakkupohjan päälle banaania, mansikoita, cashewpähkinöitä sekä kondensoitu maito suklaata. 

Varo ettei marengin huippu osu uunin kattoon kuten itsellä kävi tällä kertaa. Kärtsähti heti vähän mustaksi, mutta eipä haitannut makua!



1 vuoallinen / 8-10 hengelle

Sokerikakkupohja

* 3 munaa
* 2½ dl sokeria
* 1 tl vaniljasokeria
* 50g voita
* 1 dl maitoa
* 3½ dl vehnäjauhoja
* 2 tl leivinjauhetta
* ripaus suolaa
* voita ja korppujauhoa vuokaan

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi ja hyvin kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata voi ja sekoita siihen maito. Kaada seos muna-sokerivaahtoon.

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään ja kääntele seos varoen taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Kypsennä kakkua uunissa uunin keskiosassa noin 30 min. Jäähdytä hieman ja kumoa.

Marenki

* 3 munanvalkuaista
* 2 1/4 dl sokeria
* ½ rkl sitruunamehua

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Keltuaista ei saa jäädä yhtään joukkoon. Vatkaa valkuaiset, sokeri ja sitruunamehu kuivassa ja puhtaassa kulhossa. Marenki on valmis kun se pysyy kulhossa kun sen kääntää ylösalaisin.

Täyte

* 1½ l vaniljajäätelöä (tai halutessasi muuta makua)
* Tuoreita hedelmiä, marjoja, pähkinöitä, kondensoitua suklaata tai kinuskia, kolakastiketta, rommia, likööriä... mitä vain mieleen juolahtaa


Kuumenna uunin ylälämpö tai grillivastus 250 asteeseen. Viipaloi sokerikakkupohjasta noin 3 cm paksu pohja, voit pakastaa loput myöhempää käyttöä varten. Päällystä hedelmillä tai marjoilla tai millä haluat. Laita 1½ l jäätelöä niiden päälle viipaleina. Levitä marenki kakun pinnalle niin että se peittää jäätelön kokonaan. Kypsennä uunissa noin 2-4 minuuttia kunnes marenki on muuttunut kullankeltaiseksi. Nauti heti. 

Kommentit

Suositut tekstit