Vatruskat ja kevennetty munavoi
Vietin lapsuuteni kesät Liperissä, Joensuussa ja Ilomantsissa. Kehän kohokohta oli saada lämpimiä vatruskoja Joensuun kauppahallista tai Ilomantsilaisesta pikkukahvilasta. Toki myös käsintehdyt karjalanpiirakat ja lanttukukko olivat suurta herkkua.
Vatruskat ovat kuitenkin aivan ihania ja niin paljon helpompia tehdä kuin esimerkiksi karjalanpiirakat. Itse olen aiemmin tehnyt Vatruskat niin, että niiden sisälle on tullut muna-riisitäyte, mutta Vappu Pimiän kirjasta bongasin ajatuksen tarjoilla lämpimät vatruskat munavoilla. Vapun ohje on muuten aika samankaltainen kuin se, millä olen vatruskat jo vuosia itse tehnyt.
Munavoihin olen lisännyt jo vuosia raejuustoa ja hieman ruohosipulia. Raejuustolla voi vähentää munavoihin tulevan voin määrää. Mielestäni maku ja rakenne pysyy silti aika lailla samana ja silti ihanan voisena ;).
Vatruskoihin voi myös hyödyntää ylijääneen perunamuussin taikinaan kuten itse juuri näissä kuvissa oleviin käytin. Lisää silloin jauhoja lähes tuplamäärä, jotta taikinasta tulee helposti käsiteltävää. Jos käytät muussia taikinan teossa, älä lisää silloin suolaa.
noin 10 kpl vatruskoja
* 800g - 1 kg perunoita
* 1 dl vehnäjauhoja
* 1 kananmuna
* 1 tl suolaa
Täyte:
* 2 dl riisi-ohraseosta keitettynä (tai puuroriisiä)
* 25g voita
* ripaus suolaa
Voiteluun voisulaa
Keitä riisi-ohraseos pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kypsän riisin joukkoon voinokare. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa.
Keitä perunat kypsiksi kiehuvassa vedessä. Kuori perunat kuumana ja survo ne. Anna jäähtyä. Lisää joukkoon vehnäjauhot, muna ja suola.
Taputtele taikinasta noin puolen sentin - sentin paksuisia ja noin 10-12 cm:n halkaisijaltaan olevia pyöreitä ympyröitä. Laita riisi-ohratäytettä ympyrän toiselle reunalle ja paina puolikuun tapaan tiukasti kiinni.
Nosta vatruskat pellille leivinpaperin päälle ja paista 250c uunissa noin 10-15 minuuttia kunnes vatruskat ovat saaneet väriä. Muussista tehdyt vatruskat vaativat pidemmän paistoajan.
Voitele uunista tulleet lämpimät vatruskat voisulalla ja nauti heti munavoin kanssa!
Kevennetty munavoi
* 3 kovaksi keitettyä kananmunaa (10 min)
* n. 30-40g voita
* 0,5 - 1 dl raejuustoa
* ripaus suolaa
* 1 tl hienoksi pilkottua tuoretta ruohosipulia
Keitä munat, kuori ja pilko pieneksi. Lisää joukkoon huoneenlämpöistä voita ja raejuustoa sopivassa suhteessa. Mausta suolalla ja halutessasi ruohosipulilla.
Kommentit
Lähetä kommentti