Ruispataleipä

Vaalea pataleipä on ihanaa ja sille on paikkansa, mutta eipä siinä juuri mitään terveellistä ole. Sen takia tykkään tehdä useammin pataleipiä, jossa on vähän muutakin kuin vehnää. Tätä ruispataleivän ohjetta kokeilin jokunen aika sitten ja kyllä hyvää tuli! Hitaasti, mutta varmasti. Pataleipää voit valmistaa missä tahansa uunipadassa vaikkakin valurautapata on siihen paras. Jos pataan ei ole kantta, korvaa se foliolla. Padan koko n. 24cm tai 4,2l. Ohje on Ina-Janine Johnsenin Pataleipää kirjasta.
1 leipä
* 6 dl vehnäjauhoja
* 3 dl karkeita täysjyväruisjauhoja
* 50g pellavansiemeniä
* 1,5 tl suolaa
* 1/2 tl kuivahiivaa
* 5 dl vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho muovikelmulla ja jätä työtasolle 12-18 tunniksi.
Laita työtasolle pala leivinpaperia ja ripottele päälle runsaasti jauhoja. Kaada taikina nuolijan avulla leivinpaperin päälle. Ota yksi taikinan reunoista ja taita se keskelle. Ota seuraava reuna ja taita keskelle. Voit tehdä näin jopa 10 kertaa kunnes tunnet taikinassa vastusta ja se alkaa pysymään muodossaan. Käännä taikina taiteltu puoli alaspäin. Peitä leivinliinalla tai nurinpäin käännetyllä taikinakulholla. Anna kohota 2 h.
Aseta uuninkestävä pata uuniin. Kun taikina on kohonnut 1.5 tunnin ajan, laita uuni lämpenemään 250 asteiseksi.
Ota kuuma pata uunista kun taikina on täysin kohonnut. Nosta ja kumoa taikina pataan. Taitettu puoli on nyt ylöspäin. Laita kansi padan päälle ja laita pata uuniin. Paista 30 min . Ota kansi pois ja laske lämpötila 200 asteeseen. Paista vielä 15 minuuttia. Ota leipä pois padasta ja jäähdytä ritilällä.

Kommentit

Suositut tekstit