Joululimppu

Saaristolaisleivän lisäksi joulupöytään kuuluu aina jonkinlainen joululimppu. Itselläni on muutamia suosikkeja limppujen suhteen; osa niistä onkin julkaistu vaahtiksessa jo aiemmin. Tämä ohje on otettu kokkikirjastani, mistä lie olen ohjeen aikanaan sinne kirjoittanut. Tämä limppu maistuu mielestäni ihanan perinteiseltä joululimpulta. Näin joulun alla päätin leipoa pari limppua. Toisin ilahduttamaan ystävääni, toisen itseäni ja tytärtäni.

2 limppua

* 5dl piimää
* 50g hiivaa
* 1dl vettä
* 2,5dl siirappia
* 1rkl pomeranssinkuorijauhetta
* 1rkl kuminaa 
* 0,5 rkl suolaa
* 6dl ruisjauhoja
* 9dl vehnäjauhoja

Voiteluun
* 0,5dl siirappia
* 0,5dl vettä

Mittaa piimä yleiskoneen kulhoon. Kiehauta kattilassa siirappi, pomeranssinkuorijauhe sekä kuminat. Kaada kuuma siirappiseos piimän joukkoon. Sekoita sitten kädenlämpöinen vesi ja murennettu hiiva keskenään ja kaada piimäseoksen joukkoon. Lisää suola ja jauhot. Vaivaa taikinaa taikinakoukulla n. 12 minuuttia. Voit vaivata taikinan myös käsin, mutta sitkon aikaansaaminen vaatii tovin käsityötä. Taikinan tulee irrota kulhon reunoilta.

Kohota taikinaa liinan alla 40 minuuttia. Jaa taikina sitten kahtia ja pyörittele siitä kaksi limppua. Laita limput uunipelleille leivinpaperin päälle. Kohota liinan alla tunnin verran.

Pistele kohotettuihin limppuihin reikiä haarukalla ja voitele limput sitten vesi-siirappiseoksella.  Paista limppuja 45-50 minuuttia 200 asteessa. Voitele limput myös kesken paiston kerran tai kahdesti.  

Kommentit

Suositut tekstit