Uunilihapiirakat

Olen tehnyt aiemmin itse lihapiirakoita uppopaistamalla ja namskis kun olivat hyviä. Vielä helpommin ja ehkäpä astetta terveellisemmin saat myös tehtyä lihapiirakat uunissa. Näitä valmistuu suht helposti isompikin satsi. Alkuperäinen ohje on Kotiruokaa Kirsin tapaan blogista. Vähän muokkailin ohjeen täytteen määrää, koska itsellä sitä jäi yli. Ajatuksissani voitelin myös omat lihikseni kokonaan munalla ennen paistoa vaikka piti voidella vain reuna. Saat ehkäpä tummempia piirakoita ja voi imeytyy paremmin kun et voitele piirakoita kokonaan. Alkuperäisessä ohjeessa määräksi oli laitettu 18-20 kpl, itse halusin tehdä isompia lihiksiä ja valmistin ohjeesta 15 kpl.

15-20 kpl

* 5 dl täysmaitoa
* 0,4 dl sokeria
* 1 tl suolaa
* 2 pss kuivahiivaa
* n. 13 dl vehnäjauhoja
* 100g voisulaa

* 400g jauhelihaa
* 1 iso sipuli
* 2-3 dl kypsää puuroriisiä
* suolaa
* mustapippuria
* paprikajauhetta

* voiteluun 50g voita

Kuumenna maito 42 asteiseksi. Lisää sokeri, suola ja kuivahiiva. Sekoita. Anna tekeytyä 5 min kunnes seos alkaa vähän poreilemaan.
Sulata sillä välin voi. Lisää jauhoja taikinaan vähitellen ja alustuksen loppuvaiheessa lisää sulatettu voi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Valmista sillä välin täyte. Keitä puuroriisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan (n. 20 min). Kuori ja pilko sipuli. Paista jauheliha ja sipuli. Lisää joukkoon kypsä riisi ja mausta.

Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan ja osat viiteen yhtäsuureen osaan. Kauli taikinapalasta soikea pyörylä ja laita täytettä toiselle puoliskalle. Voitele alareuna munalla ja painat toinen puoli puolikuun muotoisesti kiinni.
Taikinasta tulee 3 pellillistä, kiertoilmauunissa kaikki mahtuvat paistumaan yhtä aikaa.

Paista lihapiirakoita 220c uunissa n. 20 min ajan. Voitele heti uunista otan jälkeen lämpimällä voisulalla. Anna pehmetä hiukan ennen herkuttelua.

Täytteeksi sopii mm. nakit, keitetty kananmuna, kurkkusalaatti, ketsuppi, sinappi, sipulirouhe... Mitä nyt mielesi tekeekään!

Kommentit

Suositut tekstit