Floridan leike

Tänään sunnuntaina teki mieli retroruokaa. Lapsena kun harvinaista juhlaruokaa oli huoltoasemien leikkeleet ranskiksilla. Pihvi pysyi samana, mutta annos vaihtoi nimeä sen mukaan tarjoiltiinko se sitruunan ja anjoviksen, sienikastikkeen vai bearnaisesoosin kera. Tänään mansikkavaahtiksen keittiössä itse tehtyjä lohkoperunoita, possun leikettä wieninleikkeeksi tehtynä, päälle paistettuja persikoita ja ihanaa bearnaisekastiketta. Itse teen bearnaisen aina tällä Hans Välimäen ohjeella. Jos kastikkeen teko hirvittää (helpompaa miltä vaikuttaa), se Knorrin pussista tehtävä ajaa myös asiansa.

Neljälle

* perunoita lohkoiksi pilkottuna
* suolaa
* paprikajauhetta
* rypsiöljyä

* 4 porsaan lehtipihviä
* suolaa
* vehnäjauhoja
* 2 munaa
* korppu- tai pankojauhoja

* öljyä ja voita paistamiseen

* 2 kokonaista säilykepersikkaa viipaleina

Bearnaisekastike, reduktio

* 2 pientä salottisipulia
* 1 dl vettä
* 2 rkl valkoviinietikkaa
* 1 laakerinlehti
* 1 rakuunanoksa

Kastikkeen viimeistely
* 250g kirkastettua voita (tarvitset alkuun 300g)
* 1/2 dl reduktiota
* 6 keltuaista
* suolaa ja pippuria
* 2 rkl silputtua rakuunaa

Pese ja pilko perunat kuorineen lohkoiksi. Mausta suolalla, paprikajauheella ja pyörittele öljyssä. Paista 225c uunissa n. 30 min ajan. Ota pihvit lämpimään jääkaapista.

Valmista ensin kastikkeen mausteliemi eli reduktio. Kuori ja pilko sipulit. Sekoita liemen ainekset kattilassa ja anna kiehua kunnes puolet nestemäärästä on haihtunut. Siivilöi.
Sulata kirkastettua voita varten 300g ja anna vaalean heran laskeutua alas. Kaada kirkas osa erilleen. Sekoita reduktio ja keltuaiset keskenään ja kypsennä vesihauteessa voimakkaasti vatkaten, kunnes rakenne alkaa muistuttaa majoneesia. Lisää vatkaten kirkastettu voi. Lisää mausteet ja tarkista maku. Pidä kastike lämpimänä 40-asteisessa vesihauteessa. Älä keitä, silloin kastike juoksettuu. 

Jos pihvisi eivät ole todella ohueksi valmiiksi nuijittuja, nuiji ne itse superohuiksi. Dippaa pihvi kerrallaan molemmin puolin ensin vehnäjauho-suolaseokseen, sitten kananmunaan ja lopuksi pyörittele korppu- tai pankojauhoissa. Pistä pannulle nokare voita ja öljyä. Paista kuumalla pannulla pihvit kypsiksi molemmin puolin (n. 2 min per puoli).

Kun pihvit ovat kypsät, paista vielä nopeasti samalla pannulla voissa persikanviipaleet.

Lado lautaselle lohkoperunoita, kunnon pihvi ja sen päälle persikat ja bearnaisekastike. Eikun ääntä kohti!

Kommentit

Suositut tekstit