Sitruunasämpylät

Näiden ihanien sitruunasämpylöiden ohjeen olen saanut ystävältäni Pauliinalta vuosia sitten. Sen jälkeen olen leiponut näitä säännöllisin väliajoin koska nämä ovat vain niin hyviä. Rapea, sitkeä kuori - pehmeä, kevyen sitruunainen sisus.
Huomioithan että sämpylät leivotaan edellisenä päivänä jääkaappiin kohoamaan. Aamulla tai töiden jälkeen uuniin ja pian on lämmintä leipää tarjolla. Kätevää!
 
Noin 15 kpl
 
* 25 g tuorehiivaa
* 6 dl kylmää vettä
* 3 sitruunan raastettu kuori
* n. 14 dl vehnäjauhoja
* 1 tl suolaa
 
Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää hiivavesiseokseen raastettu sitruunankuori (raasta kevyesti pestyn sitruunan keltaista kuoriosaa) sekä vähitellen jauhot. Alusta noin 10 minuutin ajan kunnes taikina on kimmoisa taikinapallo. Lisää suola ja jatka parin minuutin ajan.
Pyöritä taikinasta leivinpaperilla päällystettyjen uunipeltien päälle noin 15 sämpylää.
Peitä sämpylät kostealla pyyhkeellä ja nosta jääkaappiin kohoamaan yön yli.
 
Nosta pelti huoneenlämpöön noin 10 minuutiksi. Tee sämpylöiden pintaan viiltoja ja ripottele päälle vähän jauhoja. Pane pelti 250 asteiseen uuniin, mutta vähennä lämpöä 230 asteeseen. Nakkaa uunin pohjalle "muumimukillinen" vettä ja laita luukku nopeasti kiinni.
Tämä höyry on tärkeää oikeanlaisen kuoren valmistumiseksi.
 
Paista 25-30 min.



Kommentit

  1. Tuli ihan superrapea kuori ja mikä tuoksu! Nää on mun uusia lemppareita! Nam!
    - Ulla

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit