Risotto kuivatuista sienistä

Tänä viikonloppuna päätin hemmotella itseäni hyvällä ruoalla. Eilen tein lempipizzaani, Pizza biancaa ja tänään sienirisottoa. Sain myös käytettyä jääkaapista loput parmesanjuuston jämät. Ja risoton teko on aina hyvä tekosyy nauttia lasi valkoviiniä lounasaikaan.

Tällä ohjeella valmistat minkä tahansa risoton. Valitse liemi sen mukaan mikä on pääraaka-aine (kasvis, kala, liha, rapu...). Voit toki käyttää myös tuoreita raaka-aineita kuivatun sijaan.

Risoton valmistus on yksinkertaista, mutta varaa aikaa itsellesi sen 20 min sekoittamiseen. Risotto ei tykkää itsekseen porisemisesta. Ja nauti risotto heti. Ja ole tarkkana, että risottoon jää purutuntumaa, Al dente, älä tee siitä puuroriisiä. Huolellisuudella saat helposti Master Chef tason annoksen!

2-3 hengelle

* 28g kuivattuja sieniä (tuoreena n. 200g)
* 0,5 l vettä

* 2 rkl oliiviöljyä
* 3 dl risottoriisiä (arborio)
* 2 pientä salottisipulia
* 1 valkosipulinkynsi
* 1 dl valkoviiniä
* 1 litra kasvislientä
* 1 dl raastettua parmesanjuustoa
* 50g voita
* mustapippuria
* 0,5 dl lehtipersiljaa

Laita sienet likoamaan kuumaan, juuri kiehautettuun veteen 20-30 min ajaksi. Älä heitä lientä pois!

Kuori ja silppua sipulit pieneksi. Rahasta parmesanjuusto.
Kiehauta kasvisliemi ja lisää siihen sienien liemivesi. Pidä liemi hellalla keskilämmöllä niin että se poreilee vähän koko ajan.
Laita isoon kasariin tai kattilaan loraus oliiviöljyä. Kuullota siinä sipulit. Lisää riisi ja jatka kuullottamista. Lisää valkoviini, sekoittele kunnes viini on haihtunut. Lisää sienet.
Lisää kasvislientä kauhallinen (n. 1 dl) kerrallaan, sekoita koko ajan rauhallisesti puuhaarukalla. Lisää lientä kun edellinen on haihtunut. Jatka tätä noin 15-20 min ajan, kunnes riisi on sopivan Al dente. Eli pehmeää, mutta vielä purutuntumaa.
Sekoita joukkoon voi, reilusti parmesanjuustoa ja pieneksi silputtu lehtipersilja. Rouhaise päälle vielä vähän mustapippuria.
Nautinto on valmis. Hyvää ruokahalua!

Kommentit

Suositut tekstit