Hennan Sacher-kakku

Perjantaina pidettiin luonani Ladie's circle klubin vuosi- ja vaalikokous. Siellä on perinteisesti syöty aina Sacher-kakkua. Muistakaakseni vuodesta 1969 lähtien. Perinteitä ei parane mennä muuttamaan. Sacher ei ole oma suosikkini, joten halusin jotenkin tehdä siitä mehevämpää. Mielestäni onnistuinkin hyvin, omaan makuuni parasta Sacher-kakkua mitä olen syönyt. Ei ollut kuivakkaa ja maistunut pelkästään aprikoosihillolle. Pohjan ohjeen otin Linda Lomelinon Taivaalliset täytekakut kirjasta. Tällä ohjeella teen aina suklaakakkupohjan, koska se vain on kuohkein ja parhain kakkupohja minkä tiedän.

n. 20 hengelle

* 6 isoa kananmunaa
* 1,5 dl kiehuvaa vettä
* 2 dl + 6 rkl sokeria
* 5 rkl tummaa kaakaojauhetta
* 3,5 dl vehnäjauhoja
* 1 rkl maissitärkkelystä
* 1,5 tl  ruokasoodaa
* ripaus suolaa
* 1 dl auringonkukka- tai rypsiöljyä
* 2 tl vaniljasokeria

Kostutukseen
* 1,5 dl vahvaa kahvia
* 0,5 dl rommia

Väliin
* 2,5 dl aprikoosihilloa

Päälle
* 1 prk aprikoosimarmeladia
* 2 dl kuohukermaa
* 300g tummaa suklaata
* 1,5 rkl voita

(jos kirjoitat jotain kakun päälle, 50g valkosuklaata)

Valmista kakkupohja 2 päivää ennen tarjoilua. Erota munista keltuaiset ja valkuaiset kahteen eri kulhoon. Kuumenna uuni 160c.
Kiehauta vesi ja anna sen hieman jäähtyä.
Siivilöi 2 dl sokeria, kaakaojauhe, vehnäjauhot, maissitärkkelys, sooda ja suola kulhoon.
Vatkaa öljy, keltuaiset, vaniljasokeri ja vesi keskenään vaaleaksi vaahdoksi.
Siivilöi kuivat aineet ja sekoita kunnes seos on tasaista. Siivilöimällä kuivat aineet kahteen kertaan saat taikinaan mahdollisimman paljon ilmaa. Älä siis oikaise tässä kohtaa.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi puhtaassa, kuivassa kulhossa. Teräskulho on paras. Lisää loppuvaiheessa sokeria ruokalusikallinen kerrallaan (yht. 6 rkl) ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiinteää ja kiiltävää eikä valu ulos kun kulhon kääntää ylösalaisin.

Sekoita neljännes marenkivaahdosta varovasti nostelemalla taikinan joukkoon. Lisää toinen neljännes ja sitten loput vaahdosti. Sekoita kevyesti, taikinaan saa jäädä valkoisia raitoja. Liika sekoittaminen pilaa taikinan.
Laita taikina hyvään, puhtaaseen, voitelemattomaan vuokaan.

Paista pohjaa n. 30-40 min. Kokeile kypsyyttä tikulla.
Aseta vuoka heti uunista ottamisen jälkeen ylösalaisin ritilälle. Muuten pohja lässähtää keskeltä. Kun pohja on jäähtynyt täysin, pyöräytä se irti vuoasta terävällä veitsellä. Anna odottaa täyttämistä seuraavaan päivään.

Halkaise pohja kolmeen osaan. Keitä vahva kahvi ja anna sen jäähtyä. Sekoita kahvin sekaan rommi. Laita tarjoilualustalle 2 leivinpaperin palaa, jotka tulevat reilusti kakun yli. Nosta päälle kakkupohja ja kostuta kahvirommiseoksella. Laita päälle reilusti aprikoosihilloa. Nosta toinen pohja päälle, kostuta ja laita hilloa. Kostuta päällimmäisen kakkupohjan leikkuupinnan puoli eli se joka tulee hilloa vasten. Nosta kakun päälle.

Laita ohut kerros aprikoosimarmeladia kakun päälle ja reunoille. Kiehauta kerma kiehumispisteeseen ja sekoita joukkoon suklaa. Ota seos pois hellalta ja sekoita joukkoon voi. Kaada 1/4 kuorrutteesta kakun päälle. Levitä tasaisesti päälle ja reunoille. Nosta kakku jääkaappiin 15 minuutiksi.
Kun kuorrute on hieman jähmettynyt, laita päälle loppu kuorrutteesta. Vedä lopuksi varovasti pois leivinpaperit kakun alta ja sivuilta. Näin saat kauniin reunan ja kuorrute ei sotke tarjoilualustaa.

Nosta kakku tekeytymään jääkaappiin mielellään seuraavaan päivään. Jos kirjoitat kakun päälle, tee se kun kuorrute on jähmettynyt. Sulata valkosuklaa miedolla teholla mikrossa ja pursota pursotinpussin avulla teksti päälle.

Kommentit

Suositut tekstit