Raparperipataleipä

Pihan raparperit ovat kasvaneet, joten on taas aika tehdä herkkuja tästä alkukesän herkusta. Tätä Maku-lehden raparperipataleipää minun piti testata jo viime vuonna, mutta syystä tai toisesta se jäi tekemättä. Herkullista tuli, yllättävän hyvin toimii raparperi myös leivässä ja vahva juusto sopii pataleipään täydellisesti.

Itselläni ei ollut kaapissa täysjyvävehnäjauhoja, joten tein leivän kokonaan vehnäjauhoista. Alkuperäisen ohjeen cheddarjuuston korvasin pecorino Romano-juustolla (parmesanin kaltainen juusto), jota sattui löytymään kaapista. Laitoin sitä puolet vähemmän, koska se on voimakkaan makuista.

Nauti leipä tuoreena, aivan ihanan vielä vähän lämpimänä.

1 leipä

* 4 dl vehnäjauhoja
* 3 dl täysjyvävehnäjauhoja
* 1/2 tl kuivahiivaa
* 1 tl suolaa
* 3,5 dl haaleaa vettä

* 2dl raparperia
* 100g Pecorino Romano juustoa tai 200g kovaa, cheddarjuustoa raastettuna

* 2 tl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettu)

Sekoita jauhot, kuivahiiva ja suola isohkossa leivontakulhossa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Peitä kannella tai kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön yön yli (n.12h)

Laita uuni kuumenemaan 225c asteeseen. Laita uuniin kuumenemaan myös valurautainen, teräksinen tai keraaminen pata kansineen.

Pilko raparperit pieneksi, raasta juusto. Sekoita ne käsin kohonneeseen taikinaan ja muotoile taikinasta pallo.
Ota pata uunista, kun uuni on lämmennyt 225 asteeseen. Voitele pata kevyesti rypsiöljyllä. Kumoa taikinapallo kuumaan pataan. Paista uunissa kannen kanssa 30 min (jos padassasi ei ole kantta, käytä kantena foliota). Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 min.

Kumoa leipä padasta jäähtymään hetkeksi leivinliinan alle. Nauti!

Kommentit

Suositut tekstit