Kinkkuvoileipäkakku

En ehdi kauheasti tekemään herkkuja muuhun kuin omiin tarkoituksiin, mutta hyvien ystävien kohdalla teen toisinaan poikkeuksen. Ystäväni pyysi kinkkuvoileipäkakun poikansa valmistujaisjuhliin ja tokihan sitten sellaisen pyöräytin. Sovelsin kakkuun Pullahiiren blogin ohjetta, mutta valmistustapa oli hieman erilainen ja leipää sain kulumaan enemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa. Vähensin myös suolan määrää. Itse en päässyt kakkua maistamaan, mutta jos on ystävään uskominen, oli kuulemma parasta voileipäkakkua mitä oli koskaan syönyt. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla omiin juhliin!


25 hengelle

* 2 isoa pkt Vaasan Taikaruispaahtoleipää

Täyte 1

* 300g kinkkusiivuja
* 200g maustamatonta tuorejuustoa
* 200g yrttituorejuustoa
* 150g ranskankermaa
* 1 maustekurkku
* 1/2 dl ruohosipulia
* pieni ripaus mustapippuria

Täyte 2

* 1 punainen paprika
* 200g kurkkua
* 400g maustamatonta tuorejuustoa
* 300g ranskankermaa

* kostutus n. 2 dl kasvislientä

Kuorrutus
* 3 dl vispikermaa
* 150g ranskankermaa
* ripaus valkopippuria
* ripaus suolaa 


Koristeeksi itse käytin rucolaa, pallobasilikaa, kinkkusiivuja, kirsikkatomaatteja ja viinirypäleitä

Leikkaa paahtoleivistä ohuelti reunat pois. Pilko täytteen 1 kinkkusiivut mahdollisimman pieneksi, samoin maustekurkku. Pilko myös ruohosipuli pieneksi. Sekoita tuorejuustot, ranskankerma, maustekurkku, ruohosipuli sekä mausteet.
Sekoita tasaiseksi ja lisää loppuvaiheessa vielä kinkkusilppu.

Pilko täytteen 2 paprika pieneksi ja raasta hyvin pesty kurkku ja valuta siitä reilusti puristellen ylimääräinen neste pois siivilässä. 
Sekoita keskenään pienitty paprika, valutettu kurkkuraaste, tuorejuusto ja ranskankerma.

Levitä kelmulla vuorattuun noin 28 cm, isohkoon irtopohjavuokaan kerros paahtoleipiä. Jos teet suoraan tarjoiluastialle, jätä vuoan pohja pois. Leikkaa leipiä sopivaan kokoon, jotta saat tasaisen leipäkerroksen. Osan leikkasin kolmion mallisiksi, osa meni kokonaisena. Pienen pienet kolot leipien välissä eivät haittaa. Kostuta jäähtyneellä kasvisliemellä ja levitä puolet täytteestä 1. leipien päälle. Levitä leipiä uusi kerros (saumat mielellään eri kohtiin), kostuta ja levitä päälle täyte 2. Lisää taas kerros leipiä, kostuta ja levitä päälle loput 1. täytteestä. Laita päällimmäiseksi kerros leipiä. Kostuta ja käännä ylimääräiset kelmut voileipäkakun päälle tai tarvittaessa lisää hieman kelmua suojaamaan voileipäkakkua. Painele kakku vuokaan tiiviisti. Laita esim. lautanen, leikkuulauta tms. painoksi voileipäkakun päälle. Nosta kylmään vetäytymään yön yli.

Kumoa kakku tarjoiluastialle seuraavana päivänä ellet ole tehnyt sitä suoraan tarjoiluastialle. Vatkaa kerma ja ranskankerma vaahdoksi, mausta. Levitä kuorrute voileipäkakun päälle.
Koristele kuorrutettu voileipäkakku esimerkiksi rucolalla, tomaateilla, kinkkusiivuilla, viinirypäleillä mieltymyksesi mukaan.
 



Kommentit

Suositut tekstit