Pusukuppikakut

Leila Lindholmin ohjeet toimivat aina. Näitä hattupäisiä kuppikakkuja olen tehnyt jo useampia vuosia. Aluksi tein pusuosasta tosi korkean ja näyttävän, tuli kauniita, mutta myös niin makeita etten pystynyt koskaan syömään itse kokonaista. Tämän takia olen madaltanut pusuosaa. Tein näitä pusukuppikakkuja vaatekutsuilleni torstaina. Lidlin sokeri oli jostain syystä niin iso kiteistä että vaahto jäi kiteisemmäksi kuin olisin toivonut, mutta muuten resepti kyllä toimii aina. Suosittelen kuitenkin käyttämään erikoishienoa sokeria niin vaahdosta tulee täysin sileää.
Suklaakuppikakut, 12 kpl
* 3 kananmunaa
* 2,5 dl sokeria
* 1 tl vaniljasokeria
* 50g voita
* 1 dl kermaviiliä
* 2 rkl kylmää kahvia
* 3,5 dl vehnäjauhoja
* 2 tl leivinjauhetta
* 4 rkl hyvälaatuista kaakaojauhetta
* ripaus suolaa
* 100g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70%)
Kuorrute
* 6 kananmunan valkuaista
* 8,5 dl sokeria
* 1 sitruunan mehu
* 2 tl vaniljasokeria
Suklaapinta
* 350g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70%)
* 3 rkl öljyä
(jos teet suht matalia suukkoja kuten minulla kuvassa, 2/3 tästä määrästä riittää)
Valmista ensin muffinssit. Kuumenna uuni 175c. Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
Sulata voi ja lisää siihen kermaviili ja kylmä kahvi. Lisää seos munavaahtoon.
Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe, suola ja kaakaojauhe keskenään ja kääntele seos varoen taikinaan. Rouhi tumma suklaa ja sulata se. Lisää taikinaan sulatettu suklaa.
Laita muffinipeltiin paperivuoat ja täytä joka vuoasta 2/3 taikinalla.
Kypsennä uunin keskiosassa noin 15 min. Jäähdytä.
Tee sitten vaahto. Erottele valkuaiset. Sekoita valkuaiset, sokeri ja sitruunanmehu ruostumattomassa teräskulhossa. Vatkaa seosta käsin minuutin ajan niin että siitä tulee kuohkeaa. Aseta kulho vesihauteeseen (kanneksi kattilan päälle jossa kiehuu hiljalleen tilkka vettä). Vatkaa kunnes sokerikiteet sulavat ja seoksesta tulee yhtä kuohkeaa ja tiivistä kuin marenki. (Käytä erikoishienoa sokeria, koska isokiteinen sokeri teki itselleni tepposet ensimmäistä kertaa.)
Ota kulho vesihauteesta ja vatkaa seoksen vaniljasokeri. Vatkaa seosta vielä muutaman minuutin ajan sähkövatkaimella niin että se sakenee ja jäähtyy.
Laita marenkivaahto pursotinpussiin, jossa pursotintylla. Pursota kuppikakkujen päälle haluamasi korkuiset kierteet. Mitä korkeampi, sen näyttävämpi, mutta myös sitä makeampi. Jähmetä marengit kylmässä.
Lopuksi tee suklaapinta. Rouhi ja sulata suklaa ja öljy. Jäähdytä hieman. Dippaa marenkikierteet suklaaseen ja jäähdytä kylmässä vähintään 30 min.

Kommentit

Suositut tekstit