Patasämpylät

Pataleipä on ihanaa, joten täytyyhän näiden patasämpylöidenkin olla. Ohjeen nappasin Maku-lehdestä. Patasämpylöistä tuli uskomattoman suloisia ja ihana sama maku kuin isommassakin pataleivässä. Nämä uppoavat taatusti myös lapsille ja kuinka söpöjä sämpylöitä saisikaan näistä sunnuntaiaamun brunssipöytään. Ovat juuri sopivan pieniä, jotta voi syödä muutakin.

Huomioi että taikina tehdään 12-24h tuntia ennen paistamista. 


12 kpl

* 4 dl vehnäjauhoja
* 3 dl hiivaleipäjauhoja 
* 1,5tl suolaa
* 0,5 tl kuivahiivaa (tai ihan pikkurillin pään kokoinen mininokare tuorehiivaa, liuota silloin nesteeseen, joka kädenlämpöistä)
* 3,5 dl noin 42 asteista vettä

* vuoan voiteluun öljyä

Sekoita keskenään jauhot, suola ja kuivahiiva. Sekoita vesi joukkoon, älä vaivaa taikinaa. Laita tuorekelmu kulhon päälle ja jätä taikina huoneenlämpöön 12-24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika, sen parempi maku leivässä. 

Laita 12 koloinen muffinssipelti uuniin ja uuni kuumenemaan 225c. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, muotoile siitä taittelemalla pallo, mutta älä vaivaa. Anna kohota liinan alla uunin kuumenemisen ajan. 

Ota kuuma pelti pois uunista ja voitele kolot öljyllä pullasutia apuna käyttäen. Itse käytän vuokasprayta. 
Jaa taikina 12 palaan ja nostele palat vuokiin. Niiden ei tarvitse olla sämpylän muotoisia, mikä muoto vain käy ja muuttuvat pyöreiksi kohotessaan. Laita pellin päälle löyhästi folio, jotta sämpylät mahtuvat kohoamaan. Paista 20-30 min uunista riippuen, ota lopuksi hetkeksi folio pois päältä, jotta sämpylät saavat väriä. 

Kumoa sämpylät heti pois vuoasta. Älä peitä liinalla jos haluat että sämpylöistä on rapea kuori. 

Kommentit

Suositut tekstit