Saaristolaisleipä



Saaristolaisleipä kuuluu aina joulupöytääni ja tämä ohje on mielestäni "sen oikean" saaristolaisleivän ohje. Ohjeita kun on hieman erilaisia kehitelty tästäkin leivästä. Itse pidän että leivän pinnasta tulee todella tumma ja kuoresta rapea ja maku on ihanan täyteläinen. Sopii nautittavaksi niin juustojen ja kalojen kanssa tai vaikka ihan sellaisenaan. Täydellisen saaristolaisleivän salaisuus on pitkässä kohotus- ja paistoajassa.  Hitaasti hyvä tulee. Kaikki tätä saaristolaisleipää syöneet ovat aina halunneet reseptin (jopa anoppini!), joten jokin taika tässä ohjeessa on.... Kokeile sinäkin!

Ohjeesta tulee 2 isoa vuokaleipää tai 3 jos sinulla on käytössä kovin kapeita ja matalia vuokia. 

- 1 litra piimää
- 1,5 pkt tuorehiivaa (75g)
- 2 tl suolaa
- 3 dl tummaa siirappia
- 3 dl ruisjauhoja
- 3 dl vehnä- tai kauraleseitä
- 3 dl kaljamaltaita (Tuoppi)
- n. 10 dl vehnäjauhoja

Voiteluun tummaa siirappia ja vettä

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi mikroaaltouunissa. Sekoita piimä ja kokeile nesteen lämpö vasta sitten. Piimä kuumenee ensin päältä ja reunoilta, mutta voi olla keskeltä vielä ihan kylmää.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää suola. Sekoita joukkoon siirappi, ruisjauhot, leseet ja kaljamaltaat. Lisää vehnäjauhot. Taikina saa jäädä löysäksi, sitä vain sekoitellaan.

Voitele leipävuoat todella hyvin. Laita taikinaa leipävuokiin. Täytä 2/3 osaa leipävuoasta. Loppuosa on kohoamisvaraa. Leipä kohoaa vuoan pintaan, uunissa saaristolaisleipä ei enää kohoa.
Kohota leivinliinan alla 1,5 tuntia. On tärkeää että kohotat näin kauan!

Paista 175c uunissa 1,5 tuntia. Penslaa leivät paiston puolivälissä siirappi-vesiseoksella. 

Leivät ovat todella hyviä heti uunituoreina, mutta säilyvät loistavina useammankin päivän 
- maku vain paranee vanhetessaan. 

Mansikkavaahtiksen blogikilpailun "joulupukin toivelista"- voittajalle Jonnalle toimitettiin eilen tuore saaristolaisleipä :).


Kommentit

  1. Ei ole totta, tämä on täysin sama ohje, mitä käytin kun viime viikolla tätä leipää tein! Ja tuli kyllä todella hyvää. :) varmaan joutuu toisen erän vielä leipoa että riittää jouluksikin!

    VastaaPoista
  2. Leipä oli todella hyvää, kiitos vielä!! Täytyy pian yrittää itsekin tällä ohjeella. T: Jonna

    VastaaPoista
  3. Hyvän ohjeen Heini olet löytänyt ja ihana Jonna kuulla että leipä maistui :). Meillä tehdään uusi satsi maanantaina Joulupöytään.

    VastaaPoista
  4. Heippa.
    Hieman myöhässä joulua ajatellen tässä kommentoin, mutta minä tein myös tällä ohjeella saaristolaisleipää ja tykkäsin todella paljon! Sitten tein Hesarin joulureseptiliitteestä lohimoussen, se sopi tämän leivän kanssa ihan täydellisesti yhteen. Ihana suolaisen ja makean liitto:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tarjottiin ihanan mätimoussen kera Jouluna :).

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit