Lakritsikinuskipiiraat

Pidin Nosh-lastenvaatekutsut ystävilleni tämän viikon maanantaina. Kauniita kuoseja, raikkaita värejä, mutta ennen kaikkea paljon puheensorinaa ja ihania naisia tupa täynnä! 
Tarjoilin tällä kertaa makeana tarjottavana lakritsikinuskipiiraita sekä porkkanakakkua. 
Lakritsikinuskipiiraat oli uusi reseptikokeilu kirjasta Lakritsi (Elisabeth Johansson). Tykästyin näihin piiraisiin itse kovasti ja aion tehdä näitä uudestaankin erilaisiin juhliin. Mieheni kommentti näistä: "Tajuttoman hyviä"! Mitä muuta lakritsin makuisen kinuskin, suklaan, murotaikinan ja suolapähkinän yhdistelmä voi ollakaan. 



Ohjeesta tulee 8 annospiirakkaa 7-8 cm annosvuokiin. Itse käytin bebe-vuokia muropohjien tekoon eli tein niistä pikkuruisia - niitä tuli noin 20 kpl. Piiraat ovat aika makeita, joten mielestäni tällainen pikkupiiras oli kooltaan tähän oikein passeli!

Muropohjat voi valmistaa jo edellisenä päivänä.

Murotaikinapohja
* 200g kylmää voita
* 1½ dl sokeria
* noin 5 dl vehnäjauhoja
* voita vuokien voiteluun
* noin 5 dl kuivattuja herneitä

Lakritsikinuskitäyte
* 150g voita
* 1 dl sokeria
* 1 dl vaaleaa siirappia
* 1 dl kermaa
* 1 rkl kaakaojauhetta
* 1 rkl lakritsijauhetta
* muutama tippa mustaa elintarvikeväriä

* 1 ½ dl suolapähkinöitä

Maitosuklaakuorrutus
* 100 g maitosuklaata
* 3/4 dl kermaa
* 1 tl vaaleaa siirappia
* 1 tl huoneenlämpöistä voita

Pilko murotaikinaan tuleva voi kuutioiksi ja yhdistä ne voin kanssa. Lisää jauhot ja nypi käsin tai monitoimikoneessa nopeasti taikina tasaiseksi. Laita taikina kelmun sisällä jääkaappiin vähintään 1 tunniksi, usein taikina vaatii muutaman tunnin tekeytymisen kylmässä.

Voitele piirakkavuoat. Laita uuni kuumenemaan 185c. Kauli taikina ja vuoraa sillä vuoat. Leikkaa ylimääräiset taikinareunat pois. Voit myös taputella yksitellen vuokiin taikinanpalat. Pistele pohjia haarukalla ja täytä kuoret kuivatuilla herneillä. Näin reunat pysyvät pystyssä paistamisen ajan. Paista kuoria 10-12 minuuttia. Anna jäähtyä täysin. Ota herneet pois kuorista.

Sulata kinuskitäytteeseen tuleva voi kattilassa. Lisää joukkoon sokeri, siirappi, kerma, kaakaojauhe ja lakritsijauhe. Kuumenna seos varoen 120 asteeseen (käytä sokerilämpömittaria tai paistomittaria jos sinulla ei ole sokerilämpömittaria - oikea lämpötila on oleellinen, jotta täytteestä tulee oikeanlainen).
Sekoittele varovasti, varo polttamasta pohjaan. Sekoita joukkoon musta elintarvikeväri. Kaada täyte piirakkavuokiin ja anna jäähtyä.

Jaa suolapähkinät piirakoihin lakritsikinuskin jäähdyttyä. 
Pilko maitosuklaa kulhoon. Kiehauta kerma ja siirappi ja kaada seos suklaan päälle. Sekoittele kunnes suklaa täysin sulanut. Sekoita joukkoon voi. Valuta kuorrutus piirakoiden päälle ja anna jäähtyä.

Säilytä piirakat jääkaapissa. Nauti. Nämä katoavat nopeasti parempiin suihin...

Kommentit

Suositut tekstit