Porkkana-pataleipä

Jos olet ihastunut aiemmin blogissani julkaistuun pataleipään ja pidät hieman makeista leivistä - tässä uusi ihanuus kokeiltavaksi. Löysin itse ohjeen Glorian ruoka ja viini lehden vinkistä soppa365-sivustolta. Ohje on pataleipägurulta, Jim Laheylta. Herkullista!
Itse leipomiseen ei mene aikaa juuri nimeksikään, kohottamiseen sitten sitäkin kauemmin. Mutta odotusaika palkitsee :).



1 leipä

* 6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
* 1/4 tl kuivahiivaa
* 1 tl suolaa
* 2 dl rusinoita
* 1½ dl rouhittuja saksanpähkinöitä
* 3½ dl huoneenlämpöistä porkkanamehua
* 1 tl kuminansiemeniä

1. Tee taikina edellisiltana kohoamaan. Sekoita jauhot, hiiva, suola, rusinat ja rouhitut pähkinät kulhossa. Lisää porkkanamehu ja sekoita noin puoli minuuttia. Älä vaivaa, kunhan ainekset vain menevät sekaisin. Taikina saa olla pehmeää, joten lisää tilkka vettä jos taikina tuntuu turhan kiinteältä.

2. Peitä kulho kannella ja anna kohota huoneenlämmössä 12-18 tuntia.

3. Ripottele jauhoja leivinpöydälle. Levitä viereen puhdas leivinliina ja ripottele siihenkin reilusti jauhoja ja kuminansiemenet. Kaavi taikina yhtenä palana työpöydälle ja jauhota pinta. Nostele taikinan reunat palan päälle niin, että saat limpun mallisen leivän. Älä vaivaa taikinaa.
Nosta leipä saumapuoli alaspäin liinan päälle ja nosta reunat suppuun niin että saat tiiviin nyssäkän. Anna leivän kohota noin 1,5 tuntia kunnes se on kaksinkertainen.

4. Laita uuni kuumenemaan 225c kun kohoamisaikaa on jäljellä puolisen tuntia. Laita valurautapata samalla uuniin kuumenemaan kansineen. 

5. Ota kuuma pata uunista ja kippaa leipä varovasti pataan taikinan taiteltu puoli ylöspäin. Näin leipä pääsee repeilemään pinnalta kauniisti. Nosta kansi päälle.

6. Paista leipää 30 minuuttia. Ota kansi pois ja jatka paistamista 15 minuuttia tai kunnes leipä on kypsä. Kippaa valmis leipä padasta jäähtymään, jotta se rapeutuu kauttaaltaan.

7. Säilytä leipää vain leivinliinalla peitettynä, leikkuupinta leikkuulautaa päin käännettynä. Näin se säilyy rapeana ja leipä ei kuivu parissa, kolmessakaan päivässä. Muovisessa pussissa leipä vettyy.



Kommentit

Suositut tekstit