Munkit

Pystytkö syömään lipaisematta huuliasi? No et! 
Tässä oma lempiohjeeni munkkeihin ja kuten monissa näinkin klassisissa ohjeissa, oma lempiohje on se, millä omassa lapsuudenkodissa on munkit tehty. 
Moni pelkää munkkien tekoa öljyssä paistamisen takia. Se on kuitenkin todella helppoa ja mielestäni kyllä aika lailla vaaratontakin kun pitää pienimmät lapset loitolla kuumasta öljystä. Pidän kuitenkin aina öljyn syttymisen varalta kattilan vieressä kantta. 

Ohjeesta voi valmistaa rinkilöitä tai pyöreitä munkkeja. Jos teet pyöreitä munkkeja, täytä ne hillolla siihen tarkoitetulla hillotyllalla ennen sokerointia. Rinkelin saat pullasta pyöräyttämällä molempien käsien etusormella reiän keskelle. Pyöreän munkin paistoaika on hivenen rinkeliä pidempi. Itse jätän munkit vaaleanruskeiksi, usein näkee paljon tummempia munkkeja. Munkki ei toki saa olla raakaa, mutta pidän että ne eivät ole myöskään liian paistuneita. Silloin ovat omaan makuuni hieman kuivia. 


15 jättimunkkia (kuten itselläni tapana tehdä), 30 tavallisen kokoista

* 5 dl kevytmaitoa
* 50g tuorehiivaa
* 2 tl suolaa
* 1½ dl sokeria
* 1 rkl kardemummaa
* 2 munaa
* noin 12 dl vehnäjauhoja 
* 1 dl sulatettua voita

* 500g munkinpaistorasvaa tai kookosrasvaa
* 2 dl sokeria

Lisäksi tarvitset reikäkauhan ja teräskattilan sekä talouspaperia

Valmista munkkitaikina pullataikinan tapaan. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja munat.
Lisää jauhoja vähitellen vatkaten, loput käsin alustaen. Kaada alustamisen loppuvaiheessa joukkoon sulatettu, lämmin voi ja alusta taikina tasaiseksi. Lisää jauhoja kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista, mutta älä tee siitä liian tiivistä.

Anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.

Leivo kohonnut taikina pyöreiksi pulliksi ja anna niiden kohota liinan alla 15-30 minuutin ajan.

Sulata munkinpaistorasva teräskattilassa. Kuumenna öljy (180c). Kokeile pienellä taikinapalalla öljyn lämpötilaa. Pieni pala kypsyy noin minuutissa ja nousee öljyn pinnalle. Nosta kattilan koosta riippuen 2-4 munkkia kerrallaan kypsymään - laske munkki kattilaan reikäkauhalla. Munkin kypsyminen kestää noin 5 minuuttia eli noin 2,5 minuuttia per puoli. Ensimmäiset munkit kypsyvät viimeisiä munkkeja kauemmin. 

Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperille valumaan. Kierittele lämpimänä sokerissa.






Kommentit

  1. Nam, munkit on kyllä vapussa parasta! ei tule oikeastaan muulloin edes tehtyä. :) Hauskaa Wappua!

    VastaaPoista
  2. Kumpaa rasvaa käytit paistamiseen?

    VastaaPoista
  3. Tällä kertaa käytin Sunnuntain munkinpaistorasvaa. Oli pari euroa edullisempaa kuin kookosrasva, jota olen useina vuosina käyttänyt. Molemmat toimivat hyvin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit