Briossisämpylät

Briossisämpylöistä tulee tosi herkullisia hampurilaissämpylöitä ja toki briossit maistuvat sellaisenaankin lämpimänä hillon kera aamupalapöydässä tai iltapäiväteellä.

Taikinan voi valmistaa myös veteen, mutta siitä ei tule silloin yhtä täyteläistä. Yön yli kohottaminen kannattaa, tällöin taikinan maku paranee, taikina on leivottavampaa ja valmiit briossit ilmavampia.

Itse käytin tällä kertaa briossisämpylöitä pulled Pork inkiväärioluesta hampurilaisten sämpylöinä. Nam, oli muuten hyvää. Nyhtöpossun lisäksi väliin salaatinlehti, tomaattia ja chilimajoneesia. Namskis!

6 sämpylää

* 1 dl maitoa
* 25g hiivaa (20g jos kohotat yön yli)
* 1 rkl hunajaa
* 3/4 tl suolaa
* 2 kananmunaa
* 3 dl vehnäjauhoja
* 2 dl puolikarkeita spelttivehnäjauhoja
* 100g voita

Voiteluun keltuainen, pinnalle seesaminsiemeniä

Ota voi huoneenlämpöön noin tunti ennen leivontaa. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota siihen hiiva, hunaja ja suola.
Sekoita kananmunat puuhaarukalla maitoon. Lisää jauhot pienissä erissä ja aivan lopuksi pehmeä voi pieninä nokareina. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 8-10 min tai käsin 12-15 min. Valmis taikina on pehmeää ja kimmoisaa.

Peitä kulho kelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään tunniksi, mieluiten anna sen olla siellä seuraavaan päivään.

Jauhota työpöytä kevyesti ja painele taikinasta ilmakuplat pois. Kauli taikina noin parin sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Kääri se rullalle ja leikkaa kuuteen palaan. Muotoile pala kämmenellä pyöreäksi kevyesti, jottei ilma häviä niiden sisältä.

Nosta briossit leivinpaperille uunipellin päälle ja kohota liinan alla tunti.
Voitele keltuaisella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 200c uunissa 12-15 min kunnes brionssien pinta on kullanruskea.

Kommentit

Suositut tekstit