Jouluinen marenkijäädyke

Tänään mansikkavaahtiksen kotona pidettiin Leikkien lelu- ja pelikutsuja ja yhtenä tarjottavana oli yksi lempijäädykkeistäni. Kanelikinuskia, marenkia, puolukoita, piparia... Mmmm... Resepti on Kinuskikissan ja löytyy sieltä nimellä kanelikissan marenkijäädyke. Tässä aivan loistava kakku Joulupöytään ja mikä parasta, sen voi tehdä pakkaseen jo vaikka paria viikkoa aiemmin ja ottaa vain sulamaan huoneenlämpöön vähintään tunti ennen tarjoilua. Liivatteen ansiosta kakku pysyy kasassa sulaneenakin. 

Ohje kopioitu Kinuskissan sivuilta.



Soveltamisvinkkejä:
  • Puolukat voi korvata karpaloilla ja piparkakut muilla kekseillä (esim. digestivet tai kaurakeksit). Kesällä olen tehnyt version vadelmista ja kaurakekseistä.
  • Voit käyttää myös valmiita marenkipohjia. Pohjia voi varovasti veistää vuokaan sopiviksi.
  • Jos et halua käyttää liivatteita, ne voi jättää pois.
  • Kaksi ympyrän muotoista pohjaa edellyttää kiertoilmauunia, sillä pohjat eivät mahdu paistumaan samalla uunipellillä. Ilman kiertoilmauunia joudut paistamaan pohjat kahdessa erässä tai käyttämään valmispohjia.
  • Mikäli et omista irtopohjavuokaa, voit käyttää tavallistakin vuokaa ja vuorata sen kauttaaltaan leivinpaperilla.
Marenkipohjat:
4 valkuaista
2 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
2 tl vaniljasokeria
1 ½ tl etikkaa


Kanelikinuski:
2 dl kuohukermaa
1 ½ dl fariinisokeria
1 ½ tl kanelia


Täyte:
3 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
4 keltuaista
½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
¼ dl vettä
150 g piparkakkuja
200 g jäisiä puolukoita
kanelikinuskia




Päälle:
kanelikinuskia
piparkakkuja
puolukoita





Valmista pohjat. Voit tehdä pohjat jo vaikka viikkoa ennen. Säilytä pohjat huoneenlämmössä, pölyltä suojattuna. Erottele valkuaiset keltuaisista ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Säästä keltuaiset täytteeseen! Vaahto on valmista kun voit kääntää kulhon ympäri ja et saa vaahtoa niskaasi. Lisää sokeri pienissä erissä hyvin vatkaten. Siivilöi joukkoon maissitärkkelys sekä vaniljasokeri ja lisää etikka. Piirrä pohjia varten leivinpaperiin vuoan (halkaisija 24 cm) sisäreunaa apuna käyttäen ympyrä. Tee samoin toiselle leivinpaperille. Käännä leivinpaperit ympäri ja levitä marenkivaahtoa ympyröiden sisään niin, että jätät leviämisvaraa noin 1 cm. 

Paista 125 asteisessa uunissa noin 1 h 30 min-2 h.

Tee kanelikinuski etukäteen jääkaappiin tai jäähdytä ainakin huoneenlämpöiseksi ennen kakun kokoamista. Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä pari minuuttia (ei sen kauemmin!). Anna jäähtyä.
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Leikkaa sisäreunan suojaksi leivinpaperisuikaleita tai käytä reunakalvoa. Leivinpaperin/kalvon on hyvä muodostaa hieman lisäkorkeutta vuoalle, sillä vuoka täyttyy ääriään myöten.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota kuohukerma. Vatkaa myös keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä vaahdot. Lisää vaniljasokeri.
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liotetut liivatelehdet. Sekoita täytteeseen.
Laita vuoan pohjalle ensimmäinen marenkipohja. Säästä kymmenisen piparkakkua ja pieni määrä puolukoita kakun päälle. Murenna vuokaan puolet jäljelle jäävistä piparkakuista. Ripottele päälle puolet puolukoista. 
Valuta lusikan avulla vuokaan kanelikinuskia. Levitä vuokaan puolet täytevaahdosta.
Toista sama toisen kerroksen kanssa: marenki, piparkakut, puolukat, kanelikinuski (säästä hieman kakun päälle!) ja täytevaahto. Valuta kakun pinnalle loput kanelikinuskista ja upota siihen kokonaisia piparkakkuja.
 Nosta kakku pakastimeen jäätymään vähintään 6-8 tunniksi.
Ota kakku huoneenlämpöön tunti ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle loput puolukoista.

Kommentit

  1. Ihanan näköinen kakku! Tätä on kokeiltava jouluksi :)

    VastaaPoista
  2. Onko sulla hajuakaan miten kauan jäädyke säilyy hyvänä pakkasessa? Ei välttämättä just tämä, vaan vaikka semmonen "perus", missä ei marenkia? jos tekisi nyt jo pakkaseen, niin onkohan se pahaa jouluna? yritän minimoida joulunalusstressin :D lanttu- ja porkkanalaatikot jo pakasteeseen tein..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärtääkseni perusjäädykkeen voi tehdä pakastimeen jo todella hyvissä ajoin, vaikka jo pari kuukauttakin aiemmin. Oleellista on että sen suojaa hyvin. Kelmuttaa ja pussittaa ettei siihen pääse tarttumaan makuja ja että pakastimen lämpötila pysyy tasaisena. Jos tulee sähkökatkoksia tms. mitkä hetkeksi nostavat lämpötilaa jäädykkeestä saattaa tulla hieman hileistä, "mummojäätelön" tapaista. Itse tekisin Joulua ajatellen jäädykkeen ehkä aikaisintaan pari viikkoa ennen - näin varmistaisin että on varmasti täydellistä joulupöydässä.

      Poista
  3. Kiitos! taidan lykätä tekoa vielä hetken, ettei sitten vaan ole mitään omituisuuksia maussa tai koostumuksessa. :) mummojäätelö :D :D

    VastaaPoista
  4. Tätä oli meillä jouluna jälkkärinä. Tästä tais tulla uusi suosikki! Ihanan viileä ja vähän raikaskin herkku, jota jaksaa syödä, vaikka maha oli jo täynnä :) täytyy tehdä joskus eri täytteellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä on helppo muunnella. Mutta kuten sanoit, tämä jäädyke on todella maukasta ja yllättävän raikasta ja ei yleensä jää viimeiseksi kerraksi kun tätä kerran tekee...

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit