Maailman parhaimmat sämpylät


Julkaisin joskus aikaisemmin jo facebookissa ennen blogiani mielestäni maailman parhaimman sämpyläreseptin. Näistä tulee sinunkin lempisämpylöitäsi, mikäli pidät sämpylöistä joissa on ihanan rapea ja hieman sitkeä kuori, mutta pehmeä sisus. Ja mikä parasta, pataleivän tapaan nämä ovat todella yksinkertaiset leipoa. Kunhan vain muistat tehdä taikinan illalla niin aamulla saat uunituoreet sämpylät pöytääsi! Ohje on Sikke Sumarilta.



Yön yli kohotetut sämpylät

- 7,5 dl vettä
- 25g tuorehiivaa (tai puolitoista pussia kuivahiivaa, silloin vesi lämmintä)
- 1 tl suolaa
- 1,5 dl  ruisjauhoja
- 1,5 dl  kokojyväjauhoja (niitä mistä pidät)
- n. 10 dl vehnäjauhoja, mutta älä laita kaikkea kerrallaan, koska jauhojen kuivuusaste vaihtelee ja taikinan pitää olla melko löysää.

Sekoita hiiva ja suola veteen ja lisää jauhot isolla lusikalla sekoittaen. Mikäli käytät kuivahiivaa, sekoita se ruisjauhojen sekaan ja lisää ensimmäisenä vesisuolaseokseen.
Jauhoja voi muunnella maun mukaan, mutta niin kauan kuin vehnää on vähintään puolet, niin ajat ja lämpötilat pysyvät samana ja sämpylöistä tulee vielä kuohkeita. Taikinasta tulee huomattavasti normaali sämpylätaikinaa löysempää, tästä taikinasta et pystyisi pyörittämään sämpylöitä.

Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja kostutetulla keittiöpyyhkeellä ja jätä  jääkaappiin yöksi kohoamaan. 

Ota aamulla taikinakulho jääkaapista ja pistä uuni kuumenemaan 230c. Ota taikinasta kahdella isolla lusikalla leivinpaperin päälle pellille sämpylöitä. Ripota päälle hieman jauhoja ja tee ristiviillot. Laita päälle halutessasi esim. kurpitsansiemeniä. 

Paista uunissa noin 30 minuutin ajan.

Sämpylät ovat heti uunista tultuaan kovia, mutta ne pehmenevät juuri sopiviksi hieman jäähdyttyään. ÄLÄ peitä sämpylöitä liinalla, silloin ihana rapeus katoaa. 

NAUTI! Nämä sämpylät ovat ihania lämpiminä, mutta todella hyviä vielä parinkin päivän päästä.


Sämpylät näyttävät epämääräisiltä läjiltä ennen uuniin menoa...
Mutta näin herkullisia niistä tulee, mums!


Kommentit

Suositut tekstit