Parmesaanilla ja yrteillä kuorrutettu lohi ja sitruunarisotto

Halusin tehdä lauantain kunniaksi jotain vähän "fiinimpää" ruokaa, mutta kuitenkin nopeaa ja helppotekoista. Tämä ruoka voi kuulostaa jotenkin hankalalta, mutta on todella yksinkertainen valmistaa. Ja ihan superhyvää!! Lohen voi valmistaa myös pelkästään esimerkiksi muussin kanssa. 
Parmesaanilla ja yrteillä kuorrutettu lohi ja sitruunarisottoa (Salmone in crosta di parmigiano ed erbe e risotto al limone) on Marko Koskisen kirjasta Passione - intohimona italialainen keittiö. Ja muista että risotto tulee tarjota välittömästi - syöjät odottavat risottoa, risotto ei syöjiänsä.

Tästä annoksesta söi 2 aikuista ja 1 lapsi. 



* 600 - 700g lohifilettä
* 5 dl suolalientä (5 dl vettä, 1 rkl karkeaa merisuolaa)
* 3 rkl majoneesia
* 1 rkl pilkottua tilliä
* 1 rkl pilkottua basilikaa
* 2 rkl raastettua parmesaania

Risotto
* 2 salottisipulia
* 1 rkl oliiviöljyä
* 2 dl italialaista risottoriisiä
* 1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
* 4-5 dl kanalientä
* 2 rkl voita
* 2 rkl parmesaaniraastetta

Valmista suolaliemi. Kiehauta vesi ja suola ja keitä kunnes suola sulanut veden joukkoon. Jäähdytä. Leikkaa lohifilee neljään viipaleeseen ja laita ne astiaan. Kaada jäähtynyttä suolalientä astiaan niin että kalapalat peittyvät. Anna suolaantua 10 minuuttia. Suolaliemen ansioista kala maustuu tasaisesti myös sisältä ja se vähentää valkuaisaineiden tihkumista kalan pintaan kalaa kypsennettäessä.
Nosta suolaliemestä kalapalat talouspaperin päälle ja taputtele myös pinta kuivaksi talouspaperilla. Näin ylimääräinen suolaliemi imeytyy siihen. 
Sekoita yrttikuorrutusta varten majoneesi, pilkotut yrtit ja parmesan. Levitä ohut massa fileepaloille ja kypsennä niitä 180c uunissa noin 10 minuutin ajan. Laita kalat uuniin kun olet päässyt risoton valmistuksessa alulle.

Kuullota pilkottuja salottisipuleja hetki oliiviöljyssä kattilassa. Kuumenna samalla kanaliemi erillisessä kattilassa. Lisää sipulien joukkoon riisi ja jatka kuullottamista vielä noin viitisen minuuttia. Hämmennä koko ajan. Lisää sitruunamehu ja 1,5 dl kuumaa kanalientä. Hämmentele riisiä koko ajan. Kun neste on imeytynyt, lisää pieni kauhallinen kerrallaan lientä riisin joukkoon ja sekoittele. Jatka näin kunnes riisi on valmista. Kypsä risottoriisi on kovempaa kuin tavallinen riisi, siinä täytyy olla vielä purutuntumaa. Kypsentämisessä menee noin 13-18 minuuttia. Lisää lopuksi raastettu sitruunankuori, voi ja parmesaani. Sekoita kunnes voi on sulanut joukkoon. Tarjoile välittömästi. 

Kommentit

Suositut tekstit