Vadelmabrowniekakku

Tein tämän kakun uudeksi vuodeksi - jos tykkäät suklaasta ja vadelmista, tykästyt myös tähän marenki-voikreemillä täytettyyn ja päällystettyyn kakkuun. Pahoittelut huonolaatuisista kuvasta, unohdin ottaa kakusta ja kakkupalasta paremmat kuvat ennen kuin se katosi parempiin suihin... Tämä ohje on tarkoitettu tosi korkeaan, mutta muuten pieneen kakkuun. Voit puolittaa ohjeen, jolloin saat pienen noin 6 hengelle riittävän kakun tai vaihtoehtoisesti tehdä kakun isompaan kakkuvuokaan ja laittaa täytteen tuolloin vain kahteen väliin. Tuolloin kakun paistoaika uunissa on ehkä pidempi.

Lue ohje kokonaan läpi ennen kuin alat hommiin!




10-12 hengelle

Pohja 

225g voita
200g tummaa suklaata
3 dl vaaleaa muscovadosokeria
1½ dl sokeria
4 kanamunaa
4½ dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
50g tuoreita vadelmia (tai pakasteesta)

Kuumenna uuni 175c. Voitele ja jauhota kaksi pientä kakkuvuokaa, joiden halkaisija on 15-18cm. Kuutioi voi ja rouhi suklaa, sulata miedolla lämmöllä. Jäähdytä.
Vatkaa sokereita ja munia noin 3 minuuttia, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kaada voi-suklaaseos muna-sokerivaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Siivilöi joukkoon kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina vuokiin ja tasoita pinta. Painele vadelmat taikinan sisään. Paista kakkupohjia 45-50 min.

Marenki-voi-vadelmakreemi


4 valkuaista

2 1/3 dl (200g) sokeria
250g huoneenlämpöistä voita
100g vadelmia
(vaaleanpunaista pastaväriä)

Kumoa valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Vatkaa vesihauteessa käsivatkaimella seosta kunnes lämpötila on noin 65 astetta tai kunnes kaikki sokerikiteet ovat sulaneet. Ota kulho pois vesihauteesta (kattilan päältä jossa höyryävän kuumaa vettä).

Jatka vatkaamista sähkövatkaimella tai yleiskoneella kunnes seos on ilmavaa ja valkoista ja muistuttaa marenkimassaa. Jatka vatkaamista kunnes seos on täysin jäähtynyt, se voi viedä jopa 10 minuuttia. Lisää voi vähitellen pieninä nokareina. Kun kaikki voi on lisätty, jatka vatkaamista vielä 3-5 minuuttia. Jos seos juoksettuu sen voi korjata - jos seos liian kylmää laita kulho muutamaksi sekunniksi vesihauteeseen ja vatkaa sileäksi tai jos liian lämmintä, laita hetkeksi jääkaappiin ja vatkaa sitten sileäksi.
(Itsellä kreemi leikkasi hieman ja jäi hieman rakeiseksi, mutta leikkaaminen tapahtui jostain syystä vasta levitysvaiheessa ja pieni kokkareisuus ei haitannut makua - toki ulkonäöstä ei tullut täydellistä)

Soseuta vadelmat ja siivilöi sose hienon siivilän läpi jotta saat siemenet pois. Sekoita vadelmasose voikreemin joukkoon ja lisää halutessasi vaaleanpunaista pastaväriä niin saat kauniimman värin. Itse käytin pastaväriä.

Suklaakuorrute (valmista vasta kun kasattu kakku on jäähtymässä jääkaapissa)


100g tummaa suklaata

50g voita

Paloittele suklaa ja voi kuutioiksi, sulata ne hitaasti miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä.

Kakun kokoaminen

Leikkaa jäähtyneet kakkupohjat kahtia neljäksi ohuemmaksi pohjalevyksi. Kakusta tulee siis todella korkea, minkä takia juurikin näyttävä! Pane ensimmäinen kakkupohja kakkuvadille, levitä päälle tasainen kerros vadelmavoikreemiä. Täytä loput kerrokset. 
Levitä koko kakun pinnalle kreemi ja nosta jääkaappiin jäähtymään 20 minuutiksi. Valmista suklaakuorrute. Kaada jäähtynyt suklaakuorrute kakun päälle ja anna sen valua reunoja pitkin alas. Koristele kakku muutamalla vadelmalla. Nauti!

ps. Kakkua ei tarvitse kostuttaa - jos mietit tarviiko jotain kostuketta väliinsä...

Mikäli leivot useasti kakkuja, hanki pitkä kondiittorin puukko, jolla täytekakkupohjan halkaisu sujuu ongelmitta. Kätevä on myös kuvassa oleva pyörivä kakkualusta. Helpottaa hommaa huomattavasti pursottaessa tai levittäessä kakun päälle kreemiä.

Kommentit

Suositut tekstit