Laskiaissiilit

Sunnuntaina vietetään laskiaissunnuntaita ja tiistaina laskiaistiistaita. Ja laskiaispulliahan ei voi ikinä syödä liikaa. Kinuskikissan sivuilta sain idean tehdä laskiaispullista tänä vuonna siilejä. Kiva idea muutenkin pullaksi, ilman täytettäkin. Siilit voisi tehdä myös sämpylätaikinasta, pähkinät/siemenet silmiksi. Sitä kokeilen lähiaikoina. Seuraavalla kerralla leikkaan siilin piikit hieman syvemmiksi niin erottuvat vielä selvemmin paistamisen jälkeen. Mutta söpöjä näistä tuli näinkin!



10 isoa siiliä, 16 pikkusiiltä

* 2 dl maitoa
* 2 munaa
* 0,5 tl suolaa
* 3/4 dl sokeria
* 1 tl kardemummaa
* noin 6 dl vehnäjauhoja
* 1 pss kuivahiivaa (tai 25g tuore hiivaa)
* 75g sulatettua voita

Voiteluun ja koristeeksi:
* munaa
* rusinoita

Täytteeksi:
* 1 prk Flora Vispiä
* 1 rkl vaniljakreemijauhetta
* mieleistäsi hilloa (tai mantelimassaa sekoitettuna pullanmuruihin - kaiverra kolo tuolloin pullan alaosaan) 

Siilit odottavat kohottamista


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi tai kuivahiivan kanssa hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi. Mikäli käytät tuorehiivaa, lisää se tässä vaiheessa. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se vehnäjauhojen joukkoon. 
Lisää maidon sekaan munat ja mausteet. Sekoita puuhaarukalla. Lisää jauhot koko ajan sekoittaen ja kädellä alustaen. Lisää alustuksen loppuvaiheessa sulatettu voi.

Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi leivinliinan alla. Itse kohotan taikinan aina mikrossa (vedoton paikka).

Leivo kohonneesta taikinasta kaksi tankoa ja pyörittele pulliksi. Itse sain taikinasta 10 siiliä, ohjeen mukaan pitäisi tulla 16 pullaa. Onnistun aina tekemään tuotoksistani normaalia suurempia... ;)

Vedä pullan kärjestä nokka, laita rusinat silmiksi ja leikkaa haarukalla piikkejä. Anna siilien kohota leivinliinan alla puolisen tuntia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Voitele kohonneet siilit munalla, varo etteivät piikit painu lysyyn voidellessa. 
Paista uunissa 15-20 minuuttia kunnes siilit ovat mukavasti ruskettuneita. 

Jäähdytä siili. Halkaise kansi niin että se jää "peräpäästä" hieman kiinni. Laita hilloa tai koverra mantelimassapullamurua sisälle. Vatkaa flora vispi ja lisää vatkaamisen loppuvaiheessa 1 rlk vaniljakreemijauhetta. Pursota tyllalla kauniista kerma sisälle.

Ja sitten siili suuhun! Mukavaa laskiaista kaikille! 



Kommentit

Suositut tekstit