Dumpling-jauhelihanyytit

Kiinalaisteema jatkui meillä viikonloppuna dumplingseilla. Voisi sanoa että dumplingit ovat kiinalaisten versio italialaisten ravioleista. Olen monesti nähnyt näitä tehtävän erilaisissa ruokaohjelmissa, mutta maistanut en ole koskaan. Eikun siis näpertelemään. Ohje vaikuttaa paljon suuritöisemmältä kuin onkaan. Valmista oli pöydässä alle 40 minuutissa ja versio ilman sriracha-kastiketta maistui myös perheen pienimmälle! 

Me söimme dumplingseja alkuillasta päivällisenä, mutta näkisin että nämä olisivat aika erinomainen pieni alkupala tai pikkunaposteltava illanistujaisiin. Joskin dumplingsit tulee syödä heti keitettyään, en suosittele lämmittämistä tai odottelua. Käy heti kiinni! Dippikastike on ihan ehdoton kylkeen. Upota dumpling oikein kunnolla haukattuasi seesami-inkivääridippiin niin makuelämys on taattu. 

Ohje on yllättäen lempilehdestäni, Glorian ruoka ja viini.

Jos sriracha on vieras, katsopa blogistani muut jutut-osiosta lisätietoa tästä upeasta soosista!




4-8 hengelle (32 kpl)

Taikina

* 5½ dl vehnäjauhoja
* ½ tl suolaa
* n. 2½ dl kylmää vettä

Täyte

* 400 g naudan paistijauhelihaa
* 1 valkosipulinkynsi
* 1 rkl hienonnettua inkivääriä
* 2 rkl hienonnettua ruohosipulia
* 2 rkl rypsiöljyä
* 1 rkl soijakastiketta
* 1 tl seesamiöljyä
* 3 tl sriracha-kastiketta
* ½ tl suolaa

Lisäksi
n.½ dl maissitärkkelys- tai perunajauhoa

Tee taikina. Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Lisää vettä vähitellen puuhaarukalla koko ajan sekoitellen kunnes seoksesta muodostuu kiinteä taikina. Laita taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile palloksi. Vaivaa taikinaa 3-5 min kunnes se on kiinteää ja kimmoisaa. Kääri tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin noin 30 minuutiksi.

Tee täyte. Hienonna valkosipuli, inkivääri ja ruohosipuli. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Laita jääkaappiin tekeytymään hetkeksi.

Tee seesami-inkivääridippi (ohje alla)

Jauhota työtaso maissitärkkelyksellä tai perunajauholla. Jaa taikina 4 osaan. Pyörittele palat pötköiksi ja jaa jokainen pötkö 4 osaan. Pidä palat tuorekelmun alla kuivumisen estämiseksi. Kauli kukin pala letuksi ja laita noin 1 rkl täytettä jokaiselle letulle. Nipistele reunat ylös nyyteiksi.


Keitä nyytit isossa kattilassa, suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa / 1 l vettä). Keitä nyytit 3- 4 erässä. Nyyttien keittoaika on noin 4 minuuttia. Nyytit näyttävät kalpeilta eikä kovin "houkuttelivilta", mutta maku on mitä mainioin!

Tarjoa kuumana seesami-inkivääridipin kera.

SEESAMI-INKIVÄÄRIDIPPI

* 1 valkosipulinkynsi
* 1 tl hienonnettua inkivääriä
* 1 rkl hienonnettua ruohosipulia
* 3/4 dl soijakastiketta
* 3/4 dl maustamatonta riisiviinietikkaa
* 1 rkl sokeria
* 1 rkl seesamiöljyä

Hienonna valkosipuli, inkivääri ja ruohosipuli pieneksi. Yhdistä kaikki dipin ainekset. Tarjoa dumplingsien kanssa.


Kommentit

Suositut tekstit