Pasha

Pääsiäisen ehdoton jälkiruokaherkku on pasha. Tämäkin kuuluu jälkiruokiin, josta monen kuuluu sanoavan jotain negatiivista enkä ymmärrä miksi. Todella hyvää. Pasha on makeaa ja tämä pieni pasha riittää isommallekin porukalle, sitä ei kuulu syödä valtavaa palasta vain pienellä määrällä saa suun makeaksi. Oma mieheni totesi eilen kun pashaa valmistin että onko ihan pakko... Ei kuulemma tykkää. No, tänään kuin maistoi niin johan mieli muuttui. Tämähän onkin hyvää oli kommentti. Ihan erilaista kuin olen kotona syönyt (anteeksi anoppi tai kuka onkaan pashaa aiemmin tarjoillut). Joten uskalla kokeilla uudestaan tällä ohjeella vaikka kärsisitkin "pashafobiasta". 
Pashan sekaan voi laittaa sukaattia, kuivattuja hedelmiä tai säilykekirsikoita - mutta koska en niistä itse juurikaan välitä ja haluan pitää maut yksinkertaisina - ohjeessa oma lempparitäytteeni. Ilman mantelirouhetta ja rusinoita pasha ei ole pashaa eli näitä en kyllä jättäisi pois. Lisätä voit ensin mainittuja jos haluat.

Koristelu on myös makuasia. Mielestäni pasha on kaunis sellaisenaan eikä vaadi suurta koristelua. Muutaman pistaasipähkinän painoin koristeeksi. Osa haluaa kuitenkin koristella pashan esim. kermavaahtoruusukkeilla. Vain mielikuvitus on rajana.

Pashan valmistukseen tarvitset helpoimmillaan kahvin suodatinosan ja suodatinpussin tai mikäli sinulla on, toki voit tehdä pashan varsinaiseen pashamuottiin ja suodatinpussin sijasta käyttää ohutta harsokangasta. 

Huom: Pasha vaatii vuorokauden mittaisen tekeytymis-/valumisajan, joten valmista se aina hyvissa ajoin edellisenä päivänä ennen tarjoilua.

* 250g maitorahkaa
* 75 g pehmeää voita
* 1 keltuainen
* 1 dl sokeria
* 2 dl kuohukermaa
* 1 vaniljatanko
* 1 sitruunan kuori
* 2 rkl sitruunamehua
* 3 rkl rouhittua mantelia
* 3 rkl rusinoita

Lisäksi tarvitset kahvinkeittimen suodatinosan ja suodatinpussin (pese suodatinosa hyvin ennen käyttöä ettei kahvinmaku tartu). Tai vaihtoehtoisesti pashamuotin ja harsokangasta tai 
harsokangasta (vauvan sideharsoliina käy esim. hyvin) ja siivilä. 

Vatkaa pehmennyt voi ja sokeri vaaleaki vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi omassa kulhossa. Lisää sokeri-voi vaahdon joukkoon rahka, keltuainen, kermavaahto ja muut aineet. Pese sitruuna huolella ennen kuoren raastamista ja halkaise vaniljatanko terävällä puukolla ja kaavi sisus veitsenkärjellä pashan sekaan.  Kastele suodatinpussi tai harsokangas ja asettele se sileästi käyttämääsi pashamuottiin. Aseta pashamuotti reunallisen, syvän lautasen päälle ja kaada pashaseos muottiin. Taittele harsokangas pashan päälle (jos käytät suodatinpussia laita päälle leivinpaperi) ja aseta paino päälle (esim. painava lautanen). Anna pashan valua ja jähmettyä jääkaapissa vähintään vuorokauden ajan.
Kumoa tarjoilulautaselle ja koristele. Nauti hyvän pääsiäisaterian päätteeksi.



Kommentit

Suositut tekstit