Miso-nuudelikeitto

Miso on japanilainen käyneistä soijapavuista ja joskus myös viljasta valmistettu ruoka-aine. Miso on yleensä paksua tahnaa, jota käytetään mausteena tai valmistusaineena esimerkiksi kastikkeissa, marinadeissa ja keitoissa. Misoja on erilaisia ja niitä myydään ainakin etnisissä ruokakaupoissa sekä Punnitse ja Säästä-kaupassa, josta itse oman misoni löysin. Oman kotikaupunkini ruokakaupan hyllyiltä en ole misoa löytänyt etsinnöistä huolimatta. Vaikka mison hankkimiseen joutuu ehkä lähtemään vähän merta edemmäs kalaan, suosittelen kokeilemaan tätä keittoa. Oli todella maukasta ja misotahnaa voi hyödyntää vaikka mihin muihinkin ruokiin mausteeksi.
Esimerkiksi Ramen-keitto on tällä hetkellä tosi pop ja siihen löytyy ohje uusimmasta Mitä tänään syötäisiin lehtisestä joita jaellaan K-kauppojen kassoilla.
 
Ostamastani Miso-tahnasta kuva alempana. Itse etsin alunperin Misoa "purkissa", joten helpottaa löytämistä kun tietää minkälaista pussukkaa metsästää kaupan hyllyltä.
 
Tämän miso-nuudelikeiton ohjeen nappasin Green Kitchen Stories-blogista.
 
 
 
Neljälle
 
* 1/2 punainen chili
* 2 valkosipulinkynttä
* 5 cm tuoretta inkivääriä
* 1/3 purjoa
* 2 porkkanaa
* 1,5 dl vihreää kukkakaalia tai parsakaalia
* 6 ruskeaa herkkusientä tai siitakesientä
* 1/2 dl fenkolia
* 1 ½ dl vihreitä papuja
 
* 2 litraa vettä
* 5 rkl misotahnaa
* 1 rkl soijakastiketta
 
* täysjyvänuudeleita 4 hengelle
 
* kourallinen korianteria
* seesaminsiemeniä
* 1 lime
 
Valmistele ensin vihannekset. Viipaloi chili, kuori ja raasta valkosipulit ja inkivääri. Viipaloi hyvin pesty purjo. Viipaloi kuorittu porkkana kuorimaveitsellä ohuiksi siivuiksi. Irrota vihreän kukkakaalin tai parsakaalin kukinnot. Leikkaa ruskeat herkkusienet neljään osaan, viipaloi tuore fenkoli - pilko joukkoon myös fenkolin vihreää osaa. Poista pavuista päät jos käytät tuoreita papuja.  
 
Valmista seuraavaksi misoliemi. Laita kattilaan 1 l vettä. Kiehauta vesi. Lisää kiehuvaan veteen misotahna ja sekoita käsin vispaten. Lisää soijakastike, chili, inkivääri ja valkosipuli.
Ota kattila pois liedeltä.
 
Laita 1 l vettä toiseen kattilaan ja kiehauta siinä ohjeen mukaisesti nuudelit. Kaada vesi pois nuudeleista.
 
Kun nuudelit ovat valmiit, laita ne ja kaikki vihannekset misoliemen joukkoon ja lämmitä se uudelleen. Älä anna kiehua, mutta lämmitä kunnolla miedolla lämmöllä.
 
Jaa keítto neljään annosmaljaan, koristele jokainen annos korianterin lehdillä, seesaminsiemenillä ja limen mehulla.
 
Nauti!

Kommentit

Suositut tekstit