Lakuleipä

Minun on pitänyt leipoa Glorian ruoka ja viini lehdessä reseptinä ollutta lakuleipää jo useita kertoja, mutta aina jäänyt. Nyt näin joulun alla päätin testata miltä laku maistuu leivässä. Tykkään kyllä. Astetta makeampaa saaristolaisleipää. Toimii niin juuston kuin graavilohen kanssa. Molemmat testattu.
Omat leipäni jostain syystä lässähtivät keskeltä, en tiedä miksi. Ulkonäöllisesti leivistä ei tullut kauniita, mutta maku on tärkein; aina!

Halvan lakumatto sopii hyvin tähän lakuksi. Irrota levyt toisistaan, pyörittele jauhoissa ja pilko saksilla paloiksi.

1 leipä

* 100g lakritsia
* 5 dl appelsiinitäysmehua
* 50g hiivaa
* 1 dl muscovadosiirappia
* 2 tl suolaa
* 1 rkl lakritsijuurijauhetta
* 1,5 dl ruisleseitä
* 2 dl ruisjauhoja
* 5 dl vehnäjauhoja

Siirappivesi
* 2 rkl muscovadosiirappia
* 2 rkl vettä

Hienonna jauhoissa kevyesti pyöritelty lakritsi. Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää sekaan lakut, siirappi, suola, lakritsijuurijauhe, leseet ja jauhot. Sekoita tasaiseksi. Taikina jää kohtuullisen löysäksi. Kohota tunnin verran lämpimässä liinan alla.

Siirrä kohonnut taikina 1,5 l vetoiseen, voideltuun leipävuokaan ja kohota vielä 1/2 tuntia.

Paista 175c uunissa alatasolla n. tunnin verran. Valele paistamisen puolivälissä siirappivesiseoksella.

Kommentit

Suositut tekstit