Riisipuuro ja sekametelikiisseli

Mansikkavaahtiksen kotona joulupuuro keitetään aattoaamuna ja syödään jouluaaton lounaana sekametelisopan/-kiisselin kera. Joulupuuro säästyy pohjaan palamiselta varmimmin, kun kypsentää puuron miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Puuronkeittoon sopii esimerkiksi alumiinipohjainen teräskattila tai teflonpinnoitettu kattila. Lisäksi kannattaa valita näin kerran vuodessa se punainen täysmaito ja sekoittaa puuroa aika ajoin kypsennyksen aikana. Joulupuuro on muuten ainoa asia mihin meidän keittiössä käytetään punaista maitoa! Mutta tähän se on ehdoton. Muusta maidosta ei synny yhtä täyteläinen puuro.

Joulupuuro

2,5 dl vettä 

2 dl puuroriisiä 
1 l täysmaitoa 
nokare voita 
noin 1/2 tl suolaa 
kuorittu manteli


Laita nokare voita kattilan pohjalle, lisää vesi ja kiehauta se. Lisää riisit ja keitä noin 10 minuuttia sekoittaen. Lisää maito. Anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 35 minuuttia, kunnes puuro on kypsää. Lisää suola. Piilota halutessasi manteli puuroon. 
Onko tänä vuonna mantelin saajan keksittävä ohjelmaa illalla, tuoko se onnea vai saako mantelin saaja pienen lahjan?
Sekametelikiisseli
1 l vettä
2 kanelitankoa
1½ dl sokeria
1 pss (250g) kuivattuja sekahedelmiä (tai pelkkiä luumuja/rusinoita)
3 rkl perunajauhoja, 2 rkl vettä
Halutessasi voit lisätä kiisseliin sitruunan kuorta sekä 1 rkl sitruunamehua
Nopeuttaaksesi kiisselin valmistusta voit laittaa sekahedelmät likoamaan kylmään veteen edellisenä iltana. Tällöin ne kypsyvät noin 10 minuutissa. Jos et liota hedelmiä etukäteen, keittoaika on noin 20-25 min.
Mittaa kattilaan vesi. Mikäli käytät sitruunaa, pese sitruuna huolellisesti ja raasta veden joukkoon sitruunankuorta ja purista joukkoon sitruunan mehu. Lisää kattilaan lisäksi kanelitangot, sokeri ja kuivatut hedelmät.
Keitä keskilämmöllä kannen alla välillä sekoittaen kunnes hedelmät pehmenevät (alkuvalmisteluista riippuen siis 10-25min)
Nosta hedelmät ja kanelitangot reikakauhalla tarjoilukulhoon. Tee suurus sekoittamalla perunajauhoihin vesi. Lisää suurus kattilaan ohuena nauhana, koka ajan sekoittaen. Anna pulpahtaa muutaman kerran. Kaada keitto tarjoilukulhoon hedelmien päälle. Ripottele pinnalle sokeria niin kiisselin päälle ei tule kalvoa.

Kommentit

Suositut tekstit