Lohipiirakka

Alkuviikosta tuli kamala mieliteko perinteiseen, voitaikinaan leivottuun lohipiirakkaan, joka kätkee sisäänsä lohen lisäksi riisiä ja kananmunaa. Ai että kun oli muuten hyvää! Kyllä vain tällaiset "vanhat kunnon ohjeet" ovat aina ihan parhaita.




noin 8-10 hengelle

* 1 kpl (500g) isoa voitaikinalevyä (pakaste)

* 1 ½ dl pitkäjyväistä riisiä
* 3 dl vettä
* 3 keitettyä munaa
* 120g smetanaa
* ripaus suolaa ja rouhittua valkopippuria
* ½ dl hienonnettua tilliä
* ½ dl hienonnettua ruohosipulia
* 300g graavilohta ohuina viipaleina

Voiteluun munaa


Sulata voitaikina paketin ohjeen mukaan. Keitä riisi kattilassa, keitä kananmunat kypsiksi. Jäähdytä riisi ja munat. Sekoita jäähtyneen riisin joukkoon pieneksi hienonnetut munat, smetana ja mausteet sekä tuoreet yrtit. 

Taikina on ikäänkuin kolmessa osassa kun avaat laskostetun voitaikinapakasteen. Leikkaa 1/3 osa taikinasta irti ja laita se leivinpaperin päälle uunipellille. Kauli ihan hivenen leveämmäksi ja pidemmäksi. Levitä täyte tasaisesti pienen pohjalevyn päälle. Levitä sen päälle tasaisesti graavilohiviipaleet. Täytteestä tulee korkea.




Kun olet laittanut kalan tiiviisti koko täytteen päälle, kauli isompaa taikinapalaa hieman leveämmäksi ja pidemmäksi ja nosta kanneksi piirakan päälle. Taita reunat piiraan alle tiiviisti. Anna vetäytyä jääkaapissa noin 20 minuuttia. Näin voitaikina kohoaa kauniisti uunissa. Tee pintaan viiltoja tai reikiä saksilla tai puukolla. Voitele piiras munalla. Paista 200 asteisen uunin alaosassa noin 40 minuuttia. 

Tarjoile lämpimänä tai kylmänä hyvän salaatin kera.





Kommentit

Suositut tekstit