Sitkeä näkkäri

Isosiskoni teki tällä viikolla mansikkavaahtiksen siemennäkkäriohjeella näkkileipää ja tuli itsellekin mieliteko tehdä taas oma näkkärisatsi naposteltavaksi. Tällä kertaa tein "sitkeää" näkkäriä, joka valmistuu nopeasti kertakohotuksella ja maku pysyy mainiona useammankin päivän. Sopii hyvin vaikkapa mökille mukaan! 

Taikinan voi jakaa kahteen osaan eri pelleille, jolloin näkkäristä tulee hivenen vielä ohuempi. Itse teen tämän satsin aina yhdelle isohkolle pellille, jolloin siitä tulee pikkuisen paksumpi ja tosiaan mukavan sitkeä. Näkkäri maistuu hyvältä ihan sellaisenaan, mutta sen kanssa maistuu hyvin myös erilaiset levitteet tai ihan vain perinteinen voi ja juusto. 




* 3 dl piimää
* 1 tl kuivahiivaa
* 1 dl kaurahiutaleita
* 1 tl suolaa
* 1 rkl siirappia
* noin 6 dl hiivaleipäjauhoja
* 50g hiivaa

Päälle
* noin ½ dl unikonsiemeniä, seesaminsiemeniä, kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä
* sormisuolaa

Kuumenna piimä 42 asteiseksi. Sekoita hiiva pieneen määrään hiivaleipäjauhoja ja vatkaa ne piimän sekaan. Lisää kaurahiutaleet sekä suola ja siirappi. Alusta joukkoon loput jauhot sekä sulatettu ja jäähtynyt voi.

Jaa taikina joko kahteen osaan tai jos sinulla on suht iso uunipelti, voit kaulia taikinan myös yhdeksi isoksi, ohueksi taikinalevyksi. Anna kohota leivinliinan alla puolisen tuntia.

Ripottele pinnalle haluamasi siemenet ja kevyesti suolahiutaleita. Kauli tai painele siemenet ja suola tiukasti taikinaan kiinni. Leikkaa taikinalevy taikinapyörä valmiiksi pikku palasiksi. Pistele vielä haarukalla taikinan pinta.

Paista 225c noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä rauhassa huoneenlämmössä rapeiksi ilman leivinliinapeitettä. Näkkäri kovettuu jäähtyessään.

Näkkäritaikina ennen taikinapyörällä palojen tekoa... Pian uuniin!

Kommentit

Suositut tekstit