Mustikkamurupiiras

Pullea, mehevä, kuohkea, täydellinen. Ihanista ihanin mustikkamurupiiras maistuu lämpimänä ja kylmänä vaniljakastikkeen tai vaniljajätskin kera. 

Murupiirakan salaisuutena on tehdä se tarpeeksi pieneen vuokaan, jotta siitä tulee oikein korkea. Oikea koko tälle piiraalle on noin puolet uunipellin koosta. Kuohkeuden saat aikaiseksi kun huolehdit että teet taikinan samanlämpöisistä raaka-aineista. On oleellista että kananmunat ja piimä/jugurtti ovat huoneenlämpöisiä sekä sulatettu voi jäähtynyt kunnolla. Muista sekoittaa taikina nopeasti tasaiseksi, liian pitkä sekoitus leivinjauhetta sisältävässä taikinassa muodostaa taikinaan liikaa sitkoa. 
Muruseoksen on myös hyvä olla tasainen, muuten se jää piirakan päällä helposti koviksi kökkäreiksi. Tasaisesta seoksesta tulee ihanan pehmeä päällys piirakalle.



Pohja

* 3 munaa
* 2½ dl sokeria
* 150g sulatettua voita
* 2 dl piimää tai maustamatonta jugurttia
* 6 dl vehnäjauhoja
* 2 tl leivinjauhetta
* 2 tl vaniljasokeria

Päälle

* 5 dl mustikoita
* 2 tl perunajauhoja

Muruseos

* 50g voita
* 1 dl sokeria
* 1 dl vehnäjauhoja

Sekoita huolella (älä vatkaa!) munat ja sokeri. Lisää sulatettu, jäähdytetty voi ja piimä tai jugurtti. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseos taikinan joukkoon nopeasti puuhaarukalla sekoittaen.

Vuoraa korkeareunainen noin 25*30cm vuoka leivinpaperilla, kaada taikina vuokaan ja levitä tasaiseksi.

Sekoita perunajauhot mustikoiden sekaan ja levitä pohjataikinan päälle.

Mittaa muruseoksen ainekset kulhoon ja nypi ne sormin murumaiseksi (voin on hyvä olla hivenen jääkaappikylmää lämpimämpää, mutta se ei saa olla liian pehmeää). Ripottele muruja piirakan päälle.

Kypsennä 175c uunissa 40-45 minuuttia. Anna hieman jäähtyä ennen tarjoilua. Syö pala, ota toinenkin. Ja kolmas.

Kommentit

Suositut tekstit