Sikamakeekaalikeitto ja Nordic Dynamite

Kaalikeitot ovat hyviä ja maku paranee aina lämmittäessä. Tänään lämmitin keittoa jo kolmatta kertaa ja ai että kun oli hyvää. Ohje on Marc Aulenin Sopat! -kirjasta. Ohjeessa oli 3 litraa omppumehua, mutta itselläni ainekset peittyivät jo 2 litrasta, joten jätin mehun määrän siihen. Soppaa syntyy siltikin iso satsi. Mutta kannattaakin tehdä iso määrä koska tosiaan vain paranee lämmittäessä. Varaa siis iso kattila, koska kokonainen possun lapa vaatii tilansa.

Keitto on makeahko ja Marc Aulenin Nordic Dynamite kannattaa tehdä sen kanssa ehdottomasti! Sitä riittää ihan pari t-lusikallista sopan sekaan ja avot mikä makuyhdistelmä ja pieni potku. Nordic Dynamitea voi käyttää kuten mitä tahansa chilikastiketta ja Marcin mukaan taivaallista turkkilaisen jogurtin kera. Täytyy kokeilla. Pohjolan dynamiitti säilyy hyvin jääkaapissa ja kiinteytyy jäähtyessään. Alkuperäisessä ohjeessa oli 10 habanerochiliä.
 Itse laitoin viisi ja siltikin aika mahtava potku! 


Sikamakeekaalikeitto:

n. 1 kg possunlapaa tai muu luullinen lihaisa pala
300 gr sipulisuikaleita
900 gr punakaalisuikaleita
rypsiöljyä paistamiseen
3 rkl sormisuolaa
3 rkl balsamietikkaa
2-3 litraa sameaa ja mielellään hapokasta omenamehua

Paista possu öljyssä kauniiinväriseksi ja lisää sormisuolaa ja mustapippuria. Laita kattilaan. Paista sipulit kullanvärisiksi ja lisää kattilaan. Paista kaalisuikaleet ja lisää kattilaan. Lisää muut ainekset ja keitä hiljalleen noin kahden tunnin verran. Tällöin lihan pitäisi irrota luusta helposti. Nosta lihapala reikäkauhalla, irrota lihat ja leikkaa tai revi sopivan kokoisiksi paloiksi. Laita palat takaisin keittoon. Olut sopii erittäin hyvin juomaksi keiton kanssa.

Nordic Dynamite:
3 rkl sitruunamehua
0,7 litraa sameaa, mielellään hapokasta omenamehua
2 dl rusinoita
2 dl puolukoita tai karpaloita
1 tl inkiväärimurskaa
5-10 habanerochiliä, kanta poistettuna ja puolitettuna
10 ruskeaa sokeripalaa

Keitä aineksia noin 20-25 minuuttia. Soseuta hienoksi sauvasekoittimella. Säilyy hyvin jääkaapissa.


Kommentit

Suositut tekstit