Pehmeät voisämpylät

Bongasin tämän ohjeen Facebookin Leivotaan-ryhmästä Leonardo da Vinkin Blogista. Hän kehui sämpylöitä vastustamattoman ihaniksi, joten pitihän niitä kokeilla. Ja oli hän oikeassa. Ihanan pehmeitä ja voisia, mmmm. Nämä sopivat illan herkutteluhetkeen tai aamiaisbrunssille. Eivät ole terveyssämpylöitä, mutta ei leivän aina tarvitse sitä ollakaan.
12 sämpylää
* 4 dl vettä
* 7g kuivahiivaa
* 1 rkl sokeria
* 1 tl suolaa
* n. 8 dl vehnäjauhoja
* 25g pehmeää voita
Voiteluun sulaa voita
Laita leivontakulhoon lämmin vesi, kuivahiiva ja sokeri. Sekoita. Anna seoksen seistä kunnes se kuohahtaa, tähän menee n. 10 min. Pinta alkaa tällöin ikään kuin elämään, huomaat kyllä eron.
Lisää suola ja vähitellen jauhoja. Lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä voi. Alusta kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunasta. Tämä taikina valmistuu nopeasti käsin vaivaten, en käyttäisi yleiskonetta.
Kohota taikinaa 30 min huoneenlämmössä liian alla.
Leivo kohonnut taikina jauhotetulla tasolla 12 sämpyläksi. Laita ne 22*23 cm vuokaan leivinpaperin päälle ja kohota liinan alla vartin verran.
Voitele kohonneet sämpylät sulalla voilla ja paista 225c uunissa n. 15 min. Sumuta uuniin paiston alussa suihkepullolla vettä tai heitä mukilla uunin alaosaa vähän vettä. Sulje luukku nopeasti, jotta höyry jää uunin sisään.
Nauti. Näitä sämpylöitä ottaa helposti vielä sen yhden lisää....

Kommentit

  1. En tiedä miten pieniä kuvan sämpylät ovat, mutta tällä ohjeella sain itse vain kahdeksan pienehköä sämpylää aikaiseksi. Pitänee ensikerralla tuplata määrät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa jännä juttu. Laitoitko ne vuokaan vieri viereen. Tämä 12 kappaleen satsi siis syntyy kun sämpylät ladotaan uunivuokaan niin että ovat uunista tullessaan kiinni toisissaan. Ei nämä mitään jättisämpylöitä toki ole, mutta kohoavat pulleiksi kun ovat vuoassa vieretysten. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit