Hampurilaissämpylät

Kerran viikossa tekee mieli mättöruokaa. Viime viikolla syötiin pannupizzaa, tänään tiedossa perushampparit. Hampurilaisiin tulee kuitenkin ensin valmistaa sämpylät. Joskus itsekin ostan sämpylät kaupasta valmiina, mutta pienellä vaivalla sämpylät valmistaa myös itse ja maku on aivan erilainen kuin valmissämpylöissä.

Olen saanut toiveita esitellä itselle tärkeitä keittiötarvikkeita ja -välineitä. Näissä kuvissa näistä kaksi ensimmäistä. Muovipurkkeja ja härpäkkeitä valmistavan firman leivonta-alusta minulla on ollut käytössä jo monen monia vuosia. Tällä hetkellä omistan niitä kaksi. En osaa kuvitella leipovani ilman alustaa. Sen päällä on niin helppo pyörittää pullat ja leivät sekä kaulia sokerimassat kakkujen päälle ja pöytä pysyy puhtaana. Olen joskus kokeillut myös silikonisia alustoja, mutta ne keräävät helposti karvoja ja muuta likaa ja haisevat jotenkin tunkkaiselle. Tässä alustassa on myös tarpeeksi kokoa ja kun laittaa alle kostean tiskirätin, se pysyy työskentelyn ajan paikoillaan. Suosittelen.

Tämän hetken rakkain keittiövälineeni on Kitchen Aid Artisan, jonka saimme häälahjaksi reilu vuosi sitten. Voi sitä aikaa ennen Kitchen Aidia kun alustin käsin puoli tuntia kunnon pizza- tai leipätaikinaa. Leipominen on nopeutunut huomattavasti kun koneen pyöriessä on vapaat kädet tehdä muuta ja etenkin hiivataikinaleivonnaisiin tulee aivan erilainen sitko ja sitä kautta kuohkeus. En ole kokenut tarpeelliseksi isoa yleiskonetta mikä soseuttaa ja murskaa. Etenkin leivontaan tarkoitettu Kitchen Aid on minulle täydellinen ja ennen kaikkea - keittiön kaunistus :). Sitä ei saa piilottaa kaappiin. Tuohon survomiseen ja soseuttamiseen minulla onkin sitten toinen tärkeä kapistus, mutta siitä toisella kertaa... Ja saahan tuohon Kitchen Aidiin mm.pastakonetta ja makkarantekohärpäkkeitä lisäosina!

Mutta nyt asiaan eli hampurilaissämpylöiden ohje. Paras simppeli ohje mitä olen itse kokeillut on Suomen ensimmäisen Master Chef kisan voittajan, Joonas Hämäläisen, kirjasta.

6 sämpylää

- 6 dl vehnäjauhoja
- 1 pss kuivahiivaa
- 1 rkl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 3 dl 42-asteista vettä
- 2 rkl öljyä

Voiteluun: 1 valkuainen  
Päälle: seesaminsiemeniä

Sekoita kuivat aineet yleiskoneen kulhossa. Käynnistä kone hitaimmalle teholle ja lisää vesi. Anna taikinakoukun vaivata taikinaa 10 minuutin ajan. Mikäli sinulle ei ole yleiskonetta, vaivaa taikinaa käsin noin 15 min. Kuulostaa työläältä, mutta lopputulos palkitsee. Lisää öljy puolessa välissä vaivaamista.

Leivo taikinasta jauhotetulla alustalla sileäpintainen pallo. Lisää tarvittaessa vähän jauhoja. Laita kevyesti öljyttyyn kulhoon leivinliinan alle kohoamaan kaksinkertaiseksi.

Taputtele kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ja jaa kuuteen tasakokoiseen palaan. Pyörittele palloiksi ja nostia pellille leivinpaperin päälle. Paina tasaisiksi kiekoiksi ja kohota liinan alla 30 min.

Voitele kohonneet sämpylät valkuaisella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. 
Paista 200c noin 15 min.

Sämpylät voi pakastaa jos et tarvitse kerralla kaikkia sämpylöitä.





Kommentit

Suositut tekstit